Visok kolesterol povećava rizik od nastanka raka dojke

Visok kolesterol povećava rizik od nastanka raka dojke

Visok kolesterol povećava rizik od nastanka raka dojke
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 07.07.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje znanstvenika iz Španjolske otkriva da žene, koje pate od visokog kolesterola, imaju povećan rizik od nastanka raka dojke.

Prethodna istraživanja su pokazala da pretilost može povećati rizik od nastanka raka dojke, a poznato je da pretilost povećava rizik od nastanka visokog kolesterola.

Isprobajte vodič za snižavanje kolesterola!

U istraživanju su znanstvenici analizirali zdravlje više od milijun žena, i to u razdoblju od 13 godina. Njih gotovo 23000 je patilo od visoke razine kolesterola, od kojih je 530 razvilo rak dojke.

Kada su uspoređivali skupine žena, koje su podijelili prema cjelokupnom zdravstvenom stanju, došli su do rezultata koji upućuju da žene, koje pate od visokog kolesterola, imaju za 1.64 veću vjerojatnost za nastanak raka dojke.

Također, ustanovili su da veliki broj žena ni ne zna da pati od visokog kolesterola pa sukladno tome ne uzimaju potrebne lijekove, koji mogu doprinijeti prevenciji raka dojke.

Provjerite što trebate znati o visokom kolesterolu i prehrani!

"Otkrili smo da postoji značajna povezanost između visokog kolesterola i nastanka raka dojke", izjavio je voditelj istraživanja dr. Rahul Potluri.

Znanstvenici ističu da, iako je istraživanje bilo provedeno na velikom uzorku, rezultate ne treba shvatiti olako. Naime, potrebno je provesti daljnja istraživanja kako bi se ustanovilo koliko lijekovi za snižavanje kolesterola mogu pomoći ženama koje spadaju rizičnoj skupini za nastanak raka dojke.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti