Kada je najbolje jesti nakon vježbanja?

Kada je najbolje jesti nakon vježbanja?

Kada je najbolje jesti nakon vježbanja?
  • Objavljeno: Nedjelja, 06.07.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Trebate li jesti odmah nakon treninga? Možda mislite da ne. Vjerojatno se prvo želite osvježiti, popiti malo vode, istuširati i presvući.

No, stručnjaci ističu da je najbolje da pojedete unutar 15 minuta nakon treninga. Tada su mišići najaktivniji i najbrže će potrošiti kalorije, a najučinkovitije apsorbirati hranjive tvari. Što duže čekate da nešto pojedete, to će mišićima dulje trebati da se oporave.

Provjerite kako pobijediti glad nakon vježbanja!

Ako ne možete pojesti ništa unutar prvih 15 minuta, pobrinite se da pojedete unutar najviše sat vremena.

Nakon tjelovježbe mišićima trebaju hranjive tvari kako bi mogli regenerirati ozlijeđeno tkivo. To znači da nakon vježbanja trebate što prije nešto pojesti.

Tijelo nakon vježbanja žudi za proteinima, ali i ugljikohidratima jer se zalihe proteina i ugljikohidrata tijekom vježbanja troše, a neophodne su za pravilan rad i oporavak mišića.

Neke osobe odmah nakon vježbanja osjećaju mučninu i imaju manju razinu apetita. To je uobičajeno nakon treninga visokog intenziteta. U tom slučaju nema ništa loše ako pričekate oko 30 minuta prije nego što nešto pojedete.

Saznajte zašto su proteini sirutke dobri nakon vježbanja!

No, nemojte čekati dulje od 30 minuta jer će razina šećera biti previše niska. Ako ćete previše čekati, veća je vjerojatnost da ćete na kraju pojesti nešto nezdravo, naročito slatkiše, kako bi ste razinu šećera brzo podigli na normalnu razinu.

Nakon tjelovježbe vaš metabolizam ubrzano radi, bez obzira na to što ste u stanju mirovanja. To znači da će tijelo sve što pojedete odmah potrošiti i iskoristiti hranjive tvari za oporavak mišića.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti