Koji vam vitamini i minerali trebaju?

Koji vam vitamini i minerali trebaju?

Koji vam vitamini i minerali trebaju?
  • Objavljeno: Petak, 25.01.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kako bi vaše tijelo normalno funkcioniralo, od velike je važnosti unos potrebnih nutijenata koji će vas obraniti od raznih bolesti. Iako većinu ovih nutrijenata možete unijeti putem suplemenata, najbolje ih je unositi putem namirnica.

Ako želite vitamine i minerale unositi prirodnim putem, donosimo vam popis najboljih namirnica koje će osigurati najvažnije nutrijente.

Vitamin A

Zašto vam treba?

Vitamin A igra ključnu ulogu u jačanju imuniteta. Vitamin A, koji sadrži beta karotene, pomaže u očuvanju zdravlja vaših očiju, štiti membranu očiju i sprječava nastanak bolesti očiju uzrokovanih starenjem.

Gdje ga potražiti?

Slatki krumpir, odnosno batat, sadrži najveću razinu vitamina A. Goveđa jetra, špinat, riba, mlijeko, jaja i mrkva su također dobri izvori vitamina A.

Vitamin B6

Zašto vam treba?

Pomaže u procesu razgradnje hrane, u formiranju hemoglobina (važnog dijela crvenih krvnih stanica), regulira razinu šećera u krvi i izgrađuje antitijela koji se bore protiv bolesti.

Provjerite važne vitamine iz B skupine!

Gdje ga potražiti?

Riba, goveđa jetra i perad su odlični izvori vitamina B6. Ipak, najbolji izvor vitamina B5 je slanutak. Naime jedna šalica od 250ml slanutka sadrži čak 55% preporučene dnevne vrijednosti vitamina B6.

Vitamin B12

Zašto vam treba?

Važan je za pravilno fukcioniranje živčanog sustava, formiranje DNA i crvenih krvnih stanica. Pomaže u smanjenju rizika od nastanka anemije koja uzrokuje slabost i kronični umor.

Gdje ga potražiti?

Životinjski proizvodi su najbolji izvor . Školjke imaju najvišu razinu vitamina B12, a odlični izvori su goveđa jetra, losos, pastrva, tuna i neke žitne pahuljice.

Vitamin C

Zašto vam treba?

Ima odlična antioksidativna svojstva. Važan je za gotove sve procese u tijelu, poput razgradnje proteina i sinteze neurotransmitera.

Saznajte kojih 7 simptoma upozorava na manjak vitamina C!

Gdje ga potražiti?

Mnogi ljudi misle da je citrusno voće najbolji izvor vitamina C. Od svih namirnica, crvena paprika sadrži najviše vitamina C. Ostali dobri izvori su kivi, brokula, prokulica i dinja.

Kalcij

Zašto vam treba?

Kalcij je jedan od najvažnijih minerala u tijelu. Više od 99% kalcija je pohranjeno u zubima i kostima, dok se ostatak nalazi u krvnim žilama i mišićima. Kalcij pomaže u oslobađanju hormona i kod pravilnog funkcioniranja stanica.

Gdje ga potražiti?

Mliječni proizvodi sadrže najvišu razinu kalcija. Niskomasni jogurt sadrži oko 415mg kalcija u jednoj porciji, što je 42% ukupne preporučene vrijednosti. Tamno lisnato povrće je isto tako odličan izvor kalcija.

Vitamin D

Zašto vam treba?

Vitamin D, koji naše tijelo proizvodi kada je izloženo suncu, pomaže apsorpciju kalcija. Važan je za rast stanica, jačanje imuniteta i ublažavanje upala.

Gdje ga potražiti?

Masna riba je najbolji izvor vitamina D. Možete ga unositi putem namirnica obogaćenih vitaminom D, kao što je mlijeko, jogurt, sok od naranče i žitne pahuljice.

Vitamin E

Zašto vam treba?

Vitamin E je moćni antioksidans koji štiti tijelo do slobodnih radikala. Vitamin E jača imunitet, održava zdravlje kardiovaskularnog sustava i potiče brže zarastanje rana.

Prepoznajte manjak vitamina E!

Gdje ga potražiti?

Ulje pšeničnih klica je najbolji izvor vitamina E. Odlični izvori su i sjemenke lana i bademi.

Folna kiselina

Zašto vam treba?

Za trudnice je izuzetno važno da unose folnu kiselinu kako bi spriječile nastanak urođenih poremećaja kod beba. Folna kiselina je važna jer pomaže izgraditi nova tkiva i pomaže formirati proteine.

Gdje ga potražiti?

Folnu kiselinu možete pronaći u tamno zelenom lisnatom povrću, voću, orašastim plodovima i mliječnim proizvodima. Goveđa jetra sadrže najvišu koncentraciju folne kiseline.

Željezo

Zašto vam treba?

Ovaj mineral omogućuje proteinima prijenos kisika kako bi izgradili nove stanice. Većinu željeza ćete pronaći u hemoglobinu, proteinu koji se nalazi u crvenim krvnim stanicama i prenosi kisik po cijelom tijelu.

Jesu li vam ruke uvijek hladne? Možda vam nedostaje željeza!

Gdje ga potražiti?

Odlični izvori željeza su crveno meso, riba, perad, leća i grah. Najbolji izvor željeza su pileća jetra. Samo 11mg pilećih jetara će vam osigurati čak 61% preporučene dnevne vrijednosti unosa željeza.

Vitamin K

Zašto vam treba?

Ključan je za zgrušavanje krvi. Bez njega ne bi bilo moguće zarastanje rana.

Gdje ga potražiti?

Zeleno lisnato povrće je najbolji izvor vitamina K, a također ga možete pronaći u repi i senfu.

Likopen

Zašto vam treba?

Ovaj se pigment nalazi u voću i povrću, a ima antioksidativna svojstva. Neka istraživanja su pokazala da štiti od niza bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti i neke vrste raka.

Gdje ga potražiti?

Rajčice su najpoznatiji izvor likopen, a najbolji izbor su svježe, termički neobrađene rajčice. Lubenica sadrži još više likopena od rajčica.

Magnezij

Zašto vam treba?

Tijelo koristi magnezij u više od 300 biokemijskih reakcija. Ovo uključuje pravilno funkcioniranje mišića i živaca, održavanje pravilnog rada srca i jačanje kostiju.

Imate manjak magnezija? Jedite ove namirnice!

Gdje ga potražiti?

Pšenične klice su najbogatije magnezijem. Ostali dobri izvori su tamno zeleno povrće kao što je špinat, bademi i indijski oraščić.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije