Manjak selena uzrokuje bolesti štitnjače

Manjak selena uzrokuje bolesti štitnjače

Manjak selena uzrokuje bolesti štitnjače
  • Objavljeno: Subota, 05.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Rezultati novog istraživanja, objavljeni u časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, otkrivaju da manjak selena može povećati rizik od nastanka niza bolesti i poremećaja u radu štitnjače, kao što su hipertireoza, hipotireoza, autoimuni tiroiditis i povećana štitnjača.

U istraživanju je sudjelovalo više od 6000 osoba. Sudionici su ispunjavali upitnik koji je sadržavao pitanja o njihovim cjelokupnim životnim navikama. Znanstvenici su potom analizirali uzorak krvi svakog sudionika i radili procjenu rizika od nastanka bolesti štitnjače.

Znanstvenici su ustanovili da postoji povezanost između manjka selena u tijelu i povećanog rizika od nastanka bolesti štitnjače. Također su ustanovili da se uzimanjem suplemenata selena rizik od nastanka bolesti štitnjače može dramatično smanjiti.

Selen je neophodan za pravilno funkcioniranje štitnjače. Aktivira enzime koji pomažu u oslobađanju hormona štitnjače - tiroksina (T4) i trijodtironina (T3).

Iako je unos joda također važan za pravilno funkcioniranje štitnjače, veliki broj ljudi ne unosi uravnoteženu razinu joda i selena. Kombinacija visokog unosa joda i niskog unosa selena može uzrokovati povećanje štitnjače.

Gdje pronalazimo selen?

Neki od najboljih izvora selena su tuna, škampi, sardine, losos, puretina, bakalar, kamenice, piletina, janjetina, govedina i brazilski oraščići. Više o tome pročitajte u članku namirnice koje štitnjača voli.

Osobama koje pate od bolesti štitnjače se savjetuje unos 100 do 200 mikrograma selena dnevno. Prekomjeran unos selena može biti opasan, stoga je vrlo važno selen unositi u skladu s preporukama liječnika.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti