Vitiligo – bolest koja štiti od raka kože

Vitiligo – bolest koja štiti od raka kože

Vitiligo – bolest koja štiti od raka kože
  • Objavljeno: Petak, 23.04.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Naizgled se čini nevjerojatno da jedna bolest može štiti od druge, puno opasnije bolesti. Vitiligo štiti od melanoma, najtežeg oblika raka kože.

Vitiligo je rijetka kožna bolest. Uzrokovana je iznenadnom depigmentacijom na određenim dijelovima površine kože. Češća je kod starije populacije. Liječenje ove bolesti nije moguće. Posljedica po zdravlje nema, osim što stvara estetski problem.

Vjerovalo se da ljudi, koji boluju od vitiliga, imaju povećan rizik nastanka raka kože. Međutim, novo istraživanje je pokazalo da ih njihova bolest zapravo štiti od drugih kožnih bolesti, kao i od raka. Vitiligo je nešto poput prirodnog otpora za kožne bolesti. Bolesnici imaju gene koji ih čine otpornijima od raka kože. Ovo otkriće je u svakom slučaju dobra vijest za osobe koje pate od vitiliga. Možda će konačno svoju bolest početi shvaćati kao prednost, a ne kao nedostatak.

Sve ima svoje negativne i pozitivne strane. Tako i vitiligo, unatoč tome što je bolest, ima svoje pozitivne strane i trenutno je vodeći zaštitni faktor protiv raka kože.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti