Vježbe snage mogu rehabilitirati mozak

Vježbe snage mogu rehabilitirati mozak

Vježbe snage mogu rehabilitirati mozak
  • Objavljeno: Utorak, 17.11.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Dosadašnja istraživanja su pokazala da vježbe snage pomažu u prevenciji gubitka koštanog i mišićnog tkiva kasnije u životu. Novo istraživanje otkriva da vježbe snage mogu pomoći i u zaštiti zdravlja mozga.

Starenjem se volumen mozga smanjuje, naročito na frontalnom području koji je odgovoran za razmišljanje i donošenje odluka. Promjene u mozgu mogu dovesti do razvijanja lezija na području mozgu. Te lezije mogu biti prisutne dugi niz godina, ali se simptomi obično počnu javljati tek kasnije u životu.

Rezultati našeg istraživanja upućuju da treninzi snage mogu pomoći u prevenciji bolesti, poteškoća i poremećaja na području mozga, izjavila je voditeljica istraživanja dr. Teresa Liu-Ambrose.

U istraživanju američkih znanstvenika su sudjelovale 54 žene u dobi od 65 do 75 godina. One su u razdoblju od godinu dana pratile različite programe vježbanja. Jedna grupa je trening snage izvodila jednom tjedno, druga grupa dva puta tjedno, a treća grupa je tri puta tjedno radila vježbe za bolju ravnotežu tijela. Treninzi snage su se sastojali od čučnjeva, sklekova i trbušnjaka.

Znanstvenici su nakon godinu dana analizirali aktivnost mozga i mjerili razinu bijelih lezija u mozgu. Rezultati su pokazali da su žene, koje su trening snage radile dva puta tjedno, imale najmanji udio bijelih lezija na području mozga.

Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu Journal of the American Geriatrics Society, potvrđuju rezultate prethodnih istraživanja, odnosno da vježbe snage pozitivno utječu na zdravlje cjelokupnog organizma.

Nastavite čitati kako mozak možete zaštititi od starenja.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti