Nikotinske žvake uzrokuju karcinom usta

Nikotinske žvake uzrokuju karcinom usta

Nikotinske žvake uzrokuju karcinom usta
  • Objavljeno: Nedjelja, 26.04.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici upozoravaju kako se nikotinske žvake, inhalatori i slični proizvodi ne bi smjeli koristiti dulje od nekoliko mjeseci.

Nikotinske gume za žvakanje mogu uzrokovati karcinom usta, tvrde znanstvenici, javlja DailyMail. Ukoliko se koriste dulje vrijeme, zamjenska sredstva za cigarete također mogu uzrokovati karcinom u ustima, tvrde znanstvenici na temelju novog istraživanja.

Analize 75 pacijenata pokazale su da su mutacije gena puno vjerojatnije kada osoba koristi zamjenska sredstva za cigaretu, a posebno ako ima nekakvu ozljedu ili ranicu u ustima.

Iako se zamjenska sredstva za cigaretu preporučaju osobama koje se pokušavaju riješiti štetne navike pušenja, znanstvenici napominju kako njihovo korištenje kroz dulji period također može biti vrlo štetno za zdravlje.

Znanstvenici upozoravaju da se nikotinske žvake, inhalatori i slični proizvodi ne bi smjeli koristiti dulje od nekoliko mjeseci. Osim nikotinskih nadomjestaka, karcinom usta uzrokuje pušenje, žvakanje nikotina i pretjerivanje u konzumaciji alkohola.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti