Za uspješno liječenje raka dojke je ključno rano dijagnosticiranje

Za uspješno liječenje raka dojke je ključno rano dijagnosticiranje

Za uspješno liječenje raka dojke je ključno rano dijagnosticiranje
  • Objavljeno: Srijeda, 14.10.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici iz Nizozemske su proveli istraživanje u kojemu je sudjelovalo 174000 žena koje pate od raka dojke. U odnosu na prije 10 godina, terapija za liječenje raka dojke je uznapredovala, ali znanstvenici ističu da je dijagnosticiranje raka dojke u najranijoj fazi još uvijek ključno za uspješno liječenje.

Prognoze liječenja raka dojke su diljem svijeta pozitivne ako se rak dojke dijagnosticira u najranijoj fazi, izjavila je voditeljica istraživanja dr. Madeleine Tilanus-Linthorst.

Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu BMJ, otkrivaju da je vjerojatnost uspješnog liječenja raka dojke puno veća kada je tumor manji. Gotovo sve žene u istraživanju, kojima je rak dojke dijagnosticiran u najranijoj fazi, su uspješno izliječene.

Dr. Tilanus-Linthorst je sa svojim stručnim timom u razdoblju od 6 godina proučavala zdravlje žena koje pate od raka dojke. Stopa uspješnog liječenja je bila vrlo visoka kod onih žena kojima je rak dijagnosticiran u najranijoj fazi, kao i stopa preživljavanja – čak 88%.

Stadij raka dojke uvelike određuje i vrstu liječenja. Naime, ako se rak dojke otkrije u najranijoj fazi, možda će biti potrebno ukloniti sami tumor i mali postotak okolnog tkiva. Otkrivanje raka dojke u kasnijoj fazi vrlo često podrazumijeva mastektomiju.

Upravo zbog toga je vrlo važno raditi redovite preglede. Jedini nedostatak redovitih pregleda su lažno pozitivni rezultati. Naime, postoje slučajevi otkrivanja malih kvržica ili tumora koji zapravo nikada ne bi ugrozili život žene, ali se ženu bez obzira na to podvrgava invazivnim testiranjima.

Saznajte koji sve tipovi raka dojke postoje.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti