Zagrepčanima stižu nove vrećice za otpad: tko ima pravo na besplatne?

Zagrepčanima stižu nove vrećice za otpad: tko ima pravo na besplatne?

Zagrepčanima stižu nove vrećice za otpad: tko ima pravo na besplatne?
  • Objavljeno: Utorak, 06.09.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Zagrepčanima od 1. listopada stiže novi sustav odvoza komunalnog otpada. Miješani komunalni otpad odlagat će se samo u standardiziranim vrećicama za otpad – ZG vrećicama volumena 10, 20 i 40 litara, dostupnima za kupnju na više od 500 prodajnih mjesta u gradu, po cijeni od 20, 40, 80 kuna za deset komada. Uz varijabilni dio, postoji i fiksni dio računa od 45 kuna (5,97 eura) za privatne i 90 kuna (11,95 eura) za pravne osobe i obrtnike. ZG vrećice u prodaji će biti dostupne već sredinom rujna.

Odvajanje ostalih vrsta otpada nastavlja se kao i do sada - papir u plavi, plastična i metalna ambalaža u žuti, biootpad u smeđi, a staklo u zeleni spremnik. Također, u planu je povećanje broja zelenih otoka kako bi svima bilo lakše odvajati, a i dalje su na raspolaganju reciklažna dvorišta za navedene i ostale vrste otpada.

Najavljena je i informativna kampanja održavanjem javnih tribina, podjelom 390,000 letaka početkom rujna uz račune Zagrebačkog holdinga, postavljanjem 20,000 plakata u svim višestambenim zgradama i na ostalim javnim površinama, domovima zdravlja i ostalim gradskim institucijama, a sve informacije su građanima dostupne i na web stranici zgvrecice.cistoca.hr.

Za razliku od dosadašnjeg sustava naplate odvoza otpada koji nije poticao građane na razdvajanje korisnog otpada, cilj novog modela sakupljanja miješanog je smanjenje količina odloženog otpada i povećanje količina korisnog otpada.

Tko ima pravo na besplatne vrećice za otpad?

Ako ste korisnici usluge iz kategorije kućanstvo i tijekom mjeseca najmanje jedanput koristite usluge reciklažnog dvorišta ili kompostirate biootpad ili u vašem kućanstvu stanuje dijete starosti do 3 godine ili odrasla osoba koja koristi pelene - ostvarujete pravo na umanjenje cijene javne usluge u vidu besplatnih ZG vrećica.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti