Zaraza vreba s polica - limenke pune bakterija

Zaraza vreba s polica - limenke pune bakterija

Zaraza vreba s polica - limenke pune bakterija
  • Objavljeno: Četvrtak, 28.05.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Riječ je o navodnom slučaju iz SAD-a kada je žena umrla od leptospiroze nakon što je pila – iz limenke.

- Autopsija je pokazala da je umrla zbog leptospiroze. Trag je doveo do limenke cole iz koje je pila. Testiranja su pokazala da je na limenki bio osušeni štakorov urin zaražen bakterijom koja izaziva leptospirozu - stoji u poruci koja, nadalje, naglašava koliko je važno dobro oprati gornji dio limenke prije no što se pije iz nje, jer limenke se uglavnom skladište i prenose na police trgovina, a da ih nitko ne opere.

- Studija na newyorškom sveučilištu pokazala je da su gornji dijelovi limenki prljaviji od javnih WC-a, puni bakterija i prljavštine. Zbog navedenoga, operite limenku prije nego što je prinesete ustima kako biste izbjegli katastrofu - glasi poruka. Da je riječ o zarazi koju ne treba zanemariti, kao ni higijenske standarde, slažu se i stručnjaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

– To je bolest koja vreba iz različitih izvora pa i na taj način treba upozoriti potrošače – kaže dr. med. Diana Brlek-Gorski, voditeljica Odsjeka za mikrobiologiju hrane u HZJZ-u.

Leptospiroza je bolest u rasponu od blage infekcije do ozbiljne fatalne, sistemske bolesti. Zaraza vreba iz hrane ili vode zagađene leptospirama, a rjeđe prodorom kroz sluznice ili oštećenu kožu. Nakon inkubacije (1-2 tjedna) očituje se povišenjem temperature, bolovima u mišićima.

Tada leptospire napadaju organe. Nakon prve faze bolesti nastupa poboljšanje koje traje do tri dana, a onda bolest ulazi u drugu fazu, koja se očituje jakom glavoboljom i zakočenošću vrata (“aseptični meningitis”). Moguća su oštećenja bubrega (nefritis), jetre (hepatitis), ali i oštećenja mišića, oka i kože. Penicilin i tetraciklini mogu smanjiti komplikacije.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti