Zaslađena pića povećavaju rizik od gihta kod žena

Zaslađena pića povećavaju rizik od gihta kod žena

Zaslađena pića povećavaju rizik od gihta kod žena
  • Objavljeno: Srijeda, 10.11.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Najnovije istraživanja nam otkriva kako zaslađena pića mogu povećati izglede za razvoj gihta kod žena.

Prema istraživačima sa Sveučilišta Britanske Kolumbije, žene koje piju pića bogata fruktozom kao što su raznovrsna zaslađena pića poput sokova od naranče, sklonije su riziku od razvoja bolesti.

Giht je bolan i potencijalno težak oblik artritisa, a događa se kada se višak mokraćne kiseline nakuplja unutar ljudskog tijela, gdje se kristali u obliku igle smještaju u zglobovima. A tu dolazimo do zaslađenih pića koji mogu povećati razinu serumske mokraćne kiseline.

U istraživanju je kroz 22-godišnje razdoblje, na 78.906 žena, pregledana povezanost između konzumacije takvih pića i rizika od razvoja gihta.

Tijekom 22-godišnje procjene, znanstvenici su ustanovili 778 potvrđena slučaja gihta. Također se spominje da je povećana potrošnja napitaka bogatih fruktozom neovisno povezana s povećanjem šansi za dobivanje gihta.

Kada se u obzir uzmu dijetna bezalkoholna pića, istraživači nisu našli nikakvu vezu s povećanim rizik od gihta.

Glavni autor istraživanja Hyon Choi zaključuje: „Naši rezultati pokazuju kako se veza između pića bogatih fruktozom i rizika od razvoja gihta može usporediti s alkoholnim pićima, koji su poznati uzročnici gihta."

„Liječnici i pacijenti bi trebali biti svjesni ove veze, pošto se trenutne preporuke za prevenciju gihta gotovo isključivo usredotočuju na smanjenje konzumacije purina i alkohola."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti