Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Zašto dan trebate započeti šetnjom?

Zašto dan trebate započeti šetnjom?

Zašto dan trebate započeti šetnjom?
  • Objavljeno: Srijeda, 22.07.2015.
  • Broj pregleda: 593
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Da biste uživali u dugom i kvalitetnom životu, svoju pažnju trebate usmjeriti na svoje tijelo. Osobe, koje su pretile, posebnu pažnju trebaju obratiti na svoje zdravstveno stanje i uz suradnju sa stručnjakom razviti plan mršavljenja.

Stručnjaci ističu da uvođenjem jutarnjih šetnji u svakodnevni ritual možete pospješiti kvalitetu svojeg života i smanjiti rizik od nastanka niza teških bolesti. Šetanje u bilo koje doba dana ima pozitivno djelovanje na zdravlje, ali jutarnje šetnje ipak donose veći broj prednosti.

Kada šećete u jutarnjim satima, tada udišete svjež zrak. Okoliš je još uvijek čist i zrak nije u tolikoj mjeri zagađen. U jutarnjim satima se možete bez straha izlagati suncu i zadovoljiti tjelesnu potrebu za vitaminom D, kojega veliki broj ljudi putem prehrane ne unosi u adekvatnoj količini.

Šetanje u jutarnjim satima će pomoći u regulaciji biološkog ritma. To znači da ćete svaku večer lakše zaspati, a i vaš san će biti kvalitetniji.

Šetanje je vrsta fizičke aktivnosti, što znači da sagorijeva glukozu. Ako ćete šetati u jutarnjim satima, razina inzulina u će biti stabilna tijekom cijeloga dana. Za vas to znači bolja kontrola apetita, stabilna razina energije i prestanak žudnje za grickalicama.

Šetanje pospješuje cirkulaciju krvi, što znači da će vaš mozak primati više kisika. Kada šećete u jutarnjim satima, dan započinjete s visokom razinom koncentracije i boljim pamćenjem.

Istraživanja su pokazala da tjelovježba povećava samopouzdanje, popravlja raspoloženje, smanjuje razinu hormona stresa i pomaže u prevenciji i ublažavanju simptoma depresije. Jutarnja šetnja je fizička aktivnost laganog intenziteta, a to za vas znači bolje raspoloženje i visoka razina samopouzdanja tijekom cijeloga dana.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti