Hrana koja pomlađuje

Hrana koja pomlađuje

Hrana koja pomlađuje
  • Objavljeno: Utorak, 21.07.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prehrana direktno utječe na izgled kože, kose i noktiju. Povećanjem unosa određenih namirnica ćete povećati razinu nutritivnih spojeva koji će smanjiti vidljivost postojećih znakova starenja i pomoći u prevenciji daljnjeg razvijanja znakova starenja.

Kava

Kava sadrži bioaktivne spojeve koji mogu pomoći u prevenciji melanoma. Znanstvenici su ustanovili da osobe, koje svakodnevno piju 2 do 3 šalice kave, imaju za 20% manji rizik od nastanka raka kože, u odnosu na osobe, koje kavu piju rijetko ili nikako.

Lubenica

Lubenica je odličan izvor likopena, antioksidanta koji štiti kožu od štetnog utjecaja UV zračenja. Jedno istraživanje je pokazalo da je udio zaštitnih spojeva u lubenici jednako djelotvoran u zaštiti od sunca kao i kreme sa zaštitnim faktorom SPF 3.

Šipak

Šipak je odličan izvor vitamina C, moćnog antioksidanta koji sudjeluje u prevenciji bora i suhoće kože. Vitamin C štiti od štetnog djelovanja slobodnih radikala koji ubrzavaju proces starenja i povećavaju rizik od nastanka niza bolesti i poremećaja. U šipku pronalazimo i antocijanine, spojeve koji ublažavaju kroničnu upalu u tijelu.

Borovnice

Borovnice su odličan izvor vitamina C i E, za koje je dokazano da imaju moćna antioksidacijska svojstva, smanjuju razinu slobodnih radikala i sudjeluju u prevenciji prijevremenih znakova starenja.

Kelj

Kelj je odličan izvor vitamina K, koji pospješuje cirkulaciju krvi. Istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija kelja može pomoći u smanjenju tamnih krugova oko očiju. U sastavu kelja pronalazimo i željezo, koje sudjeluje u održavanju zdravog i lijepog tena.

Jaja

U sastavu noktiju pronalazimo proteine. Premali unos proteina može oslabiti nokte i uzrokovati njihovo listanje i pucanje. Jaja su odličan izvor biotina, vitamina B kompleksa koji metabolizira amino kiseline, spojeve koji sudjeluju u izgradnji blokova proteina.

Orasi

Orasi su odličan izvor omega 3 masnih kiselina i vitamina E, koji pomažu u obnavljanju folikula kose. Stručnjaci ističu da dnevno ne biste smjeli pojesti više od 1/4 šalice oraha jer imaju visoku kalorijsku vrijednost. Orasi su odličan izvor bakra, minerala za kojega je dokazano da sudjeluje u prevenciji prijevremene pojave sijedih vlasi.

 

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti