Zašto je hrkanje u trudnoći opasno?

Zašto je hrkanje u trudnoći opasno?

Zašto je hrkanje u trudnoći opasno?
  • Objavljeno: Nedjelja, 03.11.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje američkih znanstvenika otkriva da hrkanje u trudnoći može narušiti zdravlje bebe i uzrokovati prijevremeno rođenje djeteta, i to s niskom porođajnom težinom.

U istraživanju su sudjelovale 1673 žene u trećem tromjesečju trudnoće. Njih 35% je izjavilo da povremeno imaju problema sa spavanjem, ali i da s vremena na vrijeme hrču.

Rezultati proučavanja navika spavanja su pokazali da žene, koje povremeno hrču, imaju povećan rizik od prijevremenog rođenja bebe, rođenja bebe s niskom porođajnom težinom.

Znanstvenici ističu da su rezultati pokazali da trudnice, koje povremeno hrču, također imaju povećan rizik od rađanja putem carskog reza, u odnosu na trudnice koje ne hrču.

Žene, koje imaju problema s kroničnim hrkanjem, su imale čak 60% povećan rizik od rađanja bebe s niskom porođajnom težinom i čak 50% veći rizik od rađanja putem carskog reza, prenosi Prevention.

"Mnoge žene, koje nikada nisu hrkale u prošlosti, započnu hrkati tijekom trudnoće, a razlozi mogu biti različiti, uključujući debljanje, zadržavanje vode u tijelu i nagle hormonalne promjene", izjavio je voditelj istraživanja dr. Louise M. O'Brien.

Kako biste izbjegli hrkanje tijekom trudnoće, znanstvenici preporučuju spavanje na boku, podmetanje dodatnog jastuka pod glavu i laganu tjelovježbu, koja mora biti odobrena od strane vašeg ginekologa.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti