Zašto koljena više bole zimi?

Zašto koljena više bole zimi?

Zašto koljena više bole zimi?
  • Objavljeno: Utorak, 05.02.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Bolovi u koljenima kod osoba koje pate od bolesti koštanog sustava puno su intenzivniji tijekom zimskih mjeseci.

Znanstvenici ističu da je vodeći uzročnik intenzivnijih bolova u koljenima tijekom zime manjak vitamina D u tijelu. Znanstvenici su analizirali zdravstveno stanje i intenzitet bolova u koljenima kod svjetske populacije tijekom cijele godine.

Došli su do zaključka da osobe, koje pate od osteoporoze, češće traže pomoć od strane liječnika tijekom zime. Većini njih pomogne uzimanje suplemenata vitamina D. Vitamin D se u tijelu proizvodi tijekom izlaganja suncu, zbog čega ga tijekom zimskih mjeseci imamo u manjim količinama u tijelu.

Manjak vitamina D povećava rizik od nastanka kronične upale u tijelu, ali i često uzrokuje pogoršanje simptoma kronične upale. Premalo vitamina D u tijelu otežava pravilan rad koštanog tkiva. Manjak vitamina D je problem s kojim se suočava veliki broj ljudi diljem svijeta.

Prethodna istraživanja su pokazala da čak oko 40% svjetske populacije ne unosi adekvatnu količinu vitamina D.

Ako niste sigurni koliko vitamina D trebate unositi, posavjetujte se s liječnikom ili nutricionistom. Tijelo vitamin D pohranjuje u stanicama masti, zbog čega se potreba za vitaminom D povećava sukladno tjelesnoj težini.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti