Zašto mamurluk starenjem postaje sve intenzivniji?

Zašto mamurluk starenjem postaje sve intenzivniji?

Zašto mamurluk starenjem postaje sve intenzivniji?
  • Objavljeno: Srijeda, 12.11.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nekada ste mogli konzumirati alkohol u popriličnim količinama, a da ne osjećate posljedice toga. No, sada je sasvim malo dovoljno da biste osjetili glavobolju, mučninu i otežano razmišljali.

Nemojte za to kriviti alkohol, već svoje tijelo. Alkohol ima intenzivniji utjecaj kada uđete u tridesete. To znači da simptomi mamurluka traju dulje i da su intenzivniji.

Intenzitet mamurluka uvelike ovisi o tome kako dobro i koliko brzo jetra može razgraditi alkohol. Što je jetri više vremena potrebno da ga razgradi, to će mamurluk biti intenzivniji.

Starenjem dolazi do promjena u sastavu tijela. Potpuno je normalno svakim desetljećem nakupiti nekoliko kilograma više, ali to može značiti smanjenu razinu vode u tijelu. Alkohol dodatno smanjuje postotak vode u tijelu i povećava dehidriranost.

Starenjem dolazi i do promjena u sastavu mozga. Dolazi do smanjenja proizvodnje endorfina, a povećanja razine hormona stresa, kao što je kortizol. Sve to tijelu otežava da se oporavi nakon konzumiranja alkohola.

Prekomjerno konzumiranje alkohola ima štetan učinak na zdravlje pa bi definitivno bilo dobro da malo smanjite unos alkohola, ali ne morate u potpunosti prestati jer su dosadašnja istraživanja pokazala da umjerena konzumacija alkohola može smanjiti rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i artritisa.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti