Zašto nas stres čini bolesnima?

Zašto nas stres čini bolesnima?

Zašto nas stres čini bolesnima?
  • Objavljeno: Četvrtak, 05.04.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Svi znamo da nas stres može učiniti bolesnima, a znanstvenici sada znaju i zašto je to tako.

Američki znanstvenici su proveli istraživanje na 176 muškaraca i žena u razdoblju od 12 mjeseci. Znanstvenici su im u nos kapali kapi koje sadrže virus prehlade.

Oni koju su bili pod stresom su imali čak 50% veći rizik od nastanka prehlade. Dugoročan stres oslabljuje imunološki sustav.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Proceedings of National Academy of Sciences je pokazalo da imunitet postaje slabiji pod djelovanjem kortizola - hormona stresa.

Dolazi do stvaranja upale koja se manifestira kao crvenilo, svrbež, oteklina ili bol. Ti znakovi upućuju da je infekcija prisutna i važno je što prije poduzeti mjere kako bi se izliječila.

"Kada su pod stresom, stanice imunološkog sustava nisu u mogućnosti braniti organizam od virusa", izjavio je prof. Sheldon Cohen.

"Budući da upale igraju ulogu u mnogim bolestima kao što su kardiovaskularne, autoimune i astma, ovo istraživanje pokazuje da stres utječe i na njih", dodao je prof. Cohen.

Prethodna istraživanja su stres kod trudnica povezala s povećanim rizikom od prijevremenog rođenja i zaostajanja u djetetovom rastu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti