Brza hrana uzrokuje depresiju

Brza hrana uzrokuje depresiju

Brza hrana uzrokuje depresiju
  • Objavljeno: Srijeda, 04.04.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prečesto konzumiranje brze hrane, kao što su pizza ili hamburger, neće uzrokovati samo pretilost, već i depresiju, otkrili su španjolski znanstvenici sa Sveučilišta Las Palmas de Gran Canaria.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Nutrition, je pratilo gotovo 9000 sudionika koji nikada prije nisu imali problema s depresijom. Znanstvenici su skupinu pratili u razdoblju od 6 mjeseci.

Oni koji su često konzumirali brzu hranu imali su 51% veći rizik od nastanka depresije za razliku od onih koji su je rijetko ili nikada konzumirali. Na kraju istraživanja 493 sudionika su imala dijagnosticiranu depresiju.

Istraživanje je također pokatalo da su sudionici koji češće konzumiraju brzu hranu znatno manje aktivni, što također pogoduje razvitku depresije.

"Čak i male količine brze hrane povećavaju rizik od nastanka depresije", izjavila je dr. Almudena Sanchez - Villegas.

"Iako je potrebno nastaviti istraživanje, svakako treba kontrolirati unos brze hrane zbog njenog štetnog djelovanja na fizičko zdravlje (pretilost, kardiovaskularne bolesti) i mentalno zdravlje", dodala je dr. Sanchez - Villegas.

Prehrana je visoko na listi čimbenika dobrog fizičkog i psihičkog zdravlja, što se pokazalo i ovim istraživanjem. Ukoliko već niste, počnite s pravilnom prehranom kako biste bili zdravi, ali i sretni.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti