Zašto se nekada naježimo?

Zašto se nekada naježimo?

Zašto se nekada naježimo?
  • Objavljeno: Nedjelja, 04.09.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su pronašli odgovor na pitanje što uzrokuje trnce ili „ježenje“ po hladnom vremenu!

Uzrok ovakvim pojavama su specifične živčane stanice koje se aktiviraju u tijelu za vrijeme emocionalne promjene.

Simpatički živčani sustav regulira kretanje, gutanje i tjelesnu temperaturu. Stručnjaci su upoznati sa živčanim stanicama koje nose poruke simpatičkog živčanog sustava po cijelom tijelu i postoji najmanje 8 različitih vrsta živčanih stanica koje se aktiviraju uslijed neke promjene. Jedna vrsta živaca podiže sitne folikule oko kose ili dlačica na tijelu i na taj način podiže vlas, pa kažemo da smo se „naježili“.

Provjerite zašto se znojimo!

Znanstvenici su za ovo istraživanje proučavali miševe kod kojih su promatrali simpatičke živce počevši od živčanog sustava leđne moždine sve do mjesta gdje se povezuju s drugim strukturama u tijelu, kao što su mišići i krvne žile.

Proučavali su živčane stanice uzimajući u obzir genetiku. Iako svi živci u određenom pojedincu imaju iste gene, ti geni se mogu aktivirati u različitim stanicama. Istraživači kažu da su iznenađeni raznovrsnošću i specifičnošću živčanih stanica i organa koje kontroliraju. Njihovi nalazi dokazuju da je simpatički živčani sustav podijeljen na određene živčane stanice kako bi se osigurala povezanost s određenim organima. Ovo istraživanje pomoglo je boljem razumijevanju živčanog sustava i njegovih tjelesnih funkcija.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti