Samo jedna čaša vina dnevno smanjuje šanse za začeće!

Samo jedna čaša vina dnevno smanjuje šanse za začeće!

Samo jedna čaša vina dnevno smanjuje šanse za začeće!
  • Objavljeno: Nedjelja, 04.09.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Rezultati istraživanja pokazuju da jedna velika čaša vina dnevno smanjuje šanse za začeće kod žena.

Stručnjaci vjeruju da previše alkohola ometa ženski prirodni ciklus i može oštetiti jajnike.

Danski istraživači proučavali su 6,120 žena u dobi od 21 do 45 godina koje su pokušavale začeti. Istraživanje je trajalo gotovo 9 godina. Sve sudionice su ispunile upitnik u kojem su odgovarale na pitanja o tome koliko često konzumiraju alkohol. Dobiveni rezultati pokazali su da žene koje konzumiraju barem 250ml alkohola dnevno, imaju 18% manju vjerojatnost da će začeti.

Provjerite koliko alkohola je previše!

Žene koje su konzumirale alkohol dvaput tjedno imale su 13% manju šansu za začeće, dok su žene koje su konzumirale alkohol jednom tjedno imale 11% manje šanse. Istraživači su zaključili da žene koje planiraju trudnoću ili su trudne, trebaju u potpunosti izbjegavati alkohol jer postoje dokazi da alkohol može naštetiti fetusu.

No, ostali stručnjaci kažu da ovi rezultati ipak ne znače da je nužno odustati od umjerene konzumacije alkohola. Dr. Annie Britton, stručnjakinja za konzumaciju alkohola na University College London, tvrdi da opća alkoholna apstinencija nije potrebna kako bi se povećale šanse za začeće. Ako se alkohol konzumira umjereno, ne može utjecati na plodnost. Međutim, napominje da bi bilo dobro izbjegavati alkoholna pića za vrijeme rane trudnoće ili za vrijeme menstrualnog ciklusa.

Ako par duže vremena ima poteškoća sa zasnivanjem obitelji, onda ima smisla da oba partnera smanje unos alkohola. Ako konzumirate alkohol dok radite na proširenju obitelji, neka to bude u umjerenim količinama i izbjegavajte slatka energetska pića.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti