Osjećate li trnce u nogama i rukama? Možda je ovo razlog!

Osjećate li trnce u nogama i rukama? Možda je ovo razlog!

Osjećate li trnce u nogama i rukama? Možda je ovo razlog!
  • Objavljeno: Subota, 26.03.2016.
  • Broj pregleda: 20.260
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vjerojatno ste već osjećali trnce u rukama i nogama, naročito nakon neugodnog položaja. To je nelagodan osjećaj, ali brzo prođe. Ako trnce u rukama i nogama osjećate često i oni ne prolaze tako lako, vrijeme je da se obratite liječniku.

Trnci u nogama i rukama su u pravilu simptom medicinskih stanja i poremećaja. U pitanju može biti nešto bezopasno i lako izlječivo, kao što je manjak vitamina i minerala, ali i nešto puno ozbiljnije, kao što je dijabetes ili hipotireoza.

Napet živac u vratu ili leđima

Ako osjećate da se trnci šire od vrata prema rukama, leđima i stopalima, moguće je da vam je živac na području vrata ili leđa napet. To može biti posljedica ozljede, nepravilnog držanja ili artritisa. Kod ovakvih slučajeva je dovoljna fizikalna terapija.

Manjak vitamina

Ako se trnci javljaju u obje ruke, vrlo je vjerojatno da imate manjak vitamina B12. Ako je u pitanju manjak vitamina B12, onda ćete se osjećati umorno i letargično, a vrlo vjerojatno i imati blagi oblik anemije.

Prepoznajte manjak vitamina B12!

Sindrom karpalnog tunela

Bilo koje ponavljane radnje (previše tipkanja za računalom) mogu pritisnuti živac na području zapešća. Ako bolujete od sindroma karpalnog tunela, liječnik će vam vjerojatno savjetovati promjenu nekih životnih navika i svakodnevnih aktivnosti. Ostali načini liječenja sindroma karpalnog tunela su fizikalna terapija, protuupalni lijekovi, a u težim slučajevima i kirurški zahvat.

Stenoza kralježnice

Stenoza kralježnice ili spinalna stenoza je suženje kralježnice. Može se javiti na području vrata ili donjeg dijela leđa. Stenoza kralježnice se dijagnosticira magnetskom rezonancom ili pomoću CT skeniranja, a liječi fizikalnom terapijom, epiduralnom injekcijom ili kirurškim zahvatom, ovisno o tome koliko je ozbiljna.

Dijabetes

Visoka razina šećera u krvi djeluje toksično na živce i može uzrokovati trnce na području ruku i nogu (periferna neuropatija). Ako ste uz trnce primijetili pojačanu žeđ, glad ili potrebu za mokrenjem, svakako se obratite liječniku. Dijabetes zahtijeva potpunu promjenu životnih navika, uključujući navike vježbanja i prehrambene navike.

Provjerite koji su suptilni znakovi dijabetesa!

Hipotireoza

Manjak hormona štitnjače može uzrokovati trnce, umor, osjetljivost na niske temperature, neobjašnjivo naglo debljanje, suhoću kože i pojačano opadanje kose. Hipotireoza se dijagnosticira analizom krvnog uzorka, a kontrolira uzimanjem sintetskih hormona štitnjače.

Isprobajte 7 namirnica koje liječe hipotireozu!

Multipla skleroza

Ako osjećate trnce na području nogu i ruku, imate zamućen vid, poteškoće u održavanju ravnoteže, probleme u radu mokraćnog mjehura i probavnog sustava, postoji velika vjerojatnost da bolujete od multiple skleroze. Multipla skleroza se ne može izliječiti, ali se simptomi mogu kontrolirati i može se usporiti daljnji razvoj bolesti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije