Zašto se ničega ne sjećamo poslije pijane noći?

Zašto se ničega ne sjećamo poslije pijane noći?

Zašto se ničega ne sjećamo poslije pijane noći?
  • Objavljeno: Subota, 09.07.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Do sada, znanstvenici nisu imali pojma zašto ljudi nakon što popiju previše alkohola i izvode "komplicirane zadatke", kao što su ples, razgovor ili čak vožnja automobilom, kasnije potpuno zaborave ove radnje.

Ova razdoblja amnezije, poznata i kao "pomračenje uma" ( nekima poznata i kao "blackout"), mogu trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati.

Neuroznanstvenici s Washington University School of Medicine, identificirali su stanice mozga koje su uključene u "pomračenje" te molekularni mehanizam koji je osnova njihove reakcije.

Dodatno objašnjavaju kako izloženost velikoj količini alkohola ne mora nužno uništiti stanice mozga kao što se nekad mislilo. Umjesto toga, alkohol ometa ključne receptore u mozgu, koji zauzvrat proizvode steroide koji inhibiraju dugoročnu potencijaciju, a to je proces koji jača vezu između neurona, a ključan je za učenje i pamćenje.

"Mehanizam uključuje NMDA receptore koji prenose glutamat, a oni opet prenose signale između neurona," objašnjava Yukitoshi Izumi, profesor psihijatrije s Washington University School of Medicine.

"NMDA receptor je kao dvosjekli mač, zato jer previše ili premalo aktivnosti može biti otrovno. Otkrili smo kako izloženost alkoholu inhibira neke receptore, a kasnije aktivira i druge, te tako pokreće neurone da proizvode steroide koji inhibiraju dugoročnu potencijaciju i formiranje pamćenja," dodaje Izumi, a prenosi Top News.

"Potrebno je puno alkohola kako bi blokirali dugoročnu potencijaciju i pamćenje," ističe jedan od istraživača Charles F. Zorumski.

"No ipak, mehanizam nije tako jednostavan. Alkohol aktivira te receptore da se ponašaju na prividno proturječan način, a to je ono što zapravo blokira neuronske signale koji stvaraju uspomene. To također može objasniti zašto se pojedinci ne mogu sjećati što su radili noć prije, ako su dosta popili naravno," dodaje Zorumski.

"Izloženost alkoholu blokira neke NMDA receptore i aktivira druge, koji onda aktiviraju neurone da proizvode te steroide," zaključuje Zorumski.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti