Zašto su partneri često fizički slični?

Zašto su partneri često fizički slični?

Zašto su partneri često fizički slični?
  • Objavljeno: Petak, 18.11.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Vjerojatno ste primijetili da partneri u vezi sliče jedno drugome. No, jeste li se ikada zapitali zašto? Znanstvenici su otkrili da postoje barem dva razloga za to. Ljudi često biraju partnere koji im fizički nalikuju, a s vremenom, sličnost je sve veća.

Znanstvenici vjeruju da izabiremo partnere čiji geni nalikuju našim. Ova ideja dolazi od istraživanja koje je utvrdilo da su roditelji jednojajčanih blizanaca više fizički slični nego roditelji dvojajčanih blizanaca. Kao dodatni dokaz za ovaj fenomen, napravljeno je istraživanje u kojem su heteroseksualni sudionici ocjenjivali privlačnost osoba na temelju fotografija. U seriji fotografija, nalazila se i ona na kojoj je lice sudionika digitalno obrađeno u suprotni spol. Sudionici nisu prepoznali obrađeno lice kao vlastito i ocjenjivali su ga najvišim ocjenama.

Provjerite koja je glavna tajna muške privlačnosti, a nema nikakve veze s mišićima i smislom za humor!

Još interesantnija činjenica je da partneri, s vremenom, sve više nalikuju jedno drugome. Sudionicima su prikazana dva lica u isto vrijeme i morali su procijeniti sličnost partnera i njihovu vjerojatnost za brak. Prikazivane su im slike stvarnih bračnih parova i slike ljudi, slične dobi, koji nisu u romantičnim odnosima. Sudionici su stvarne parove procijenili najkompatibilnijima.

Istraživači tvrde da partneri počinju nalikovati zbog empatije. Ljubavni partneri često suosjećaju jedni s drugima i dijele svoja emocionalna stanja. Zbog dijeljenja emocija, dijele i izraze lica, što pogoduje povećanju fizičke sličnosti. Pomicanjem mišića lica na isti način, partneri mogu razviti isti uzorak bora. Povećana sličnost također može imati veze s prebivalištem u istom okruženju i sličnoj prehrani.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti