Ovo su nevjerojatne zdravstvene prednosti bundeve
Bundeva je puno više od lijepe dekoracije za dom tijekom jeseni. S manje od 100 kalorija po obroku, ona je odličan prilog i dodatak svakom jelu. Osim što poboljšava zdravlje srca i štiti zdravlje očiju, bundeva je ukusan izvor hranjivih tvari.
Uz to, bundeva ima odličan okus, prepuna je antioksidansa i vitamina te postoje brojni recepti s bundevom. U nastavku pročitajte top 3 razloga zašto biste češće trebali jesti bundevu!
1. Štiti oči
Bundeva je odličan izvor beta karotena, luteina i zeaksantina. To su antioksidansi koji štite zdravlje očiju i smanjuju rizik od nastanka raznih bolesti očiju. Prehrana bogata beta karotenom može odgoditi slabljenje vida i njegov gubitak uzrokovan raznim oblicima makularnih degeneracija.
2. Mršavljenje
Zamijenite bijelu rižu i tjesteninu s bundevom. Jedna šalica bundeve sadrži tek 80 kalorija, u odnosu na šalicu tjestenine koja sadrži oko 234 kalorije. Osim toga, bundeva je odličan izvor vitamina A i C, dok bijela riža i tjestenina nisu naročito nutritivne.
3. Zdrava grickalica
Pečene sjemenke bundeve predstavljaju odličnu zamjenu za razne nezdrave grickalice jer, osim što su izvrsnog okusa, one su i zdrave. Isperite sjemenke, osušite ih i pecite u pećnici oko 20 minuta na 80°C kako bi sjemenke zadržale sva hranjiva svojstva.
Vezani sadržaj:
- Pročitajte još razloga zašto je bundeva dobra za zdravlje!
- Ovo su najbolji jesenski recepti od bundeve
- Evo koje je sezonsko voće i povrće u listopadu
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345