Zašto volimo lanene sjemenke?

Zašto volimo lanene sjemenke?

Zašto volimo lanene sjemenke?
  • Objavljeno: Četvrtak, 24.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Samo jedna žlica lanenih sjemenki dnevno je dovoljna da biste zadovoljili dnevnu potrebu tijela za omega 3 masnim kiselinama. Lanene sjemenke su odličan izvor vlakana, omega 3 masnih kiselina, minerala i vitamina.

Omega 3 masne kiseline sudjeluju u održavanju kognitivnih sposobnosti i nesmetanom razvoju mozga. S obzirom na to da ih tijelo ne može proizvesti samo, omega 3 masne kiseline je potrebno redovito unositi putem prehrane.

One su također odličan izvor mangana, dijetalnih vlakana i vitamina B1. Istraživanja su pokazala da smanjuju rizik od nastanka bolesti srca, različitih vrsta raka i dijabetesa. Redovita konzumacija lanenih sjemenki pomaže u regulaciji razine kolesterola, šećera u krvi, potiče rad probavnog sustava, mršavljenje i potiče rast kose.

Postoje dvije vrste lanenih sjemenki – smeđe i zlatne. Obje vrste sadrže istu razinu omega 3 masnih kiselina i odličan su izvor topivih i netopivih vlakana. Topiva vlakna su ta koja sudjeluju u regulaciji razine glukoze i kolesterola. Netopiva vlakna su ta koja apsorbiraju višak vode i potiču rad probavnog sustava.

Lanene sjemenke su odlične jer se mogu dodavati u različite vrste namirnica i jela, kao što su pahuljice, salate, kolači ili torte. Lanene sjemenke su naročito dobre za osobe koje žele izgubiti suvišne kilograme jer pomažu u kontroli apetita. Mljevene lanene sjemenke su najbolji izbor jer tijelo teže apsorbira hranjive tvari iz cjelovitih lanenih sjemenki.

Isprobajte tortilje punjene lanenim sjemenkama i tunom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti