Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Zašto volimo ružmarin?

Zašto volimo ružmarin?

Zašto volimo ružmarin?
  • Objavljeno: Petak, 09.01.2015.
  • Broj pregleda: 275
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Osim što je ukusan, odličan je izvor željeza, kalcija i vitamina B6. Ružmarin se već tisućljećima koristi za ublažavanje bolova u mišićima, poboljšanje pamćenja, jača imunitet i zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Koristi se za pripremu raznih jela, a najčešće kao začin juhama, umacima i mesima. Ružmarin krije brojne prednosti za zdravlje, a mi vam donosimo one najznačajnije.

Pripremite kruh od češnjaka i ružmarina!

Prevencija raka

Ružmarin ima antikancerogena svojstva, a istraživanja su pokazala da je učinkovit u prevenciji raka dojke, raka prostate, raka debelog crijeva, leukemije i raka kože. U jednom istraživanju na laboratorijskim štakorima se ustanovilo da rizik od raka dojke smanjuje za čak 76%.

Pospješuje zdravlje dišnog sustava

Udisanje eteričnog ulja ružmarina može ublažiti simptome prehlade, alergija, gripe i infekcija dišnog sustava. Stavite ulje ružmarina u kipuću vodu, prekrijte glavu ručnikom i udišite. Na taj način ćete olakšati iskašljavanje i smanjiti začepljenost dišnog sustava.

Provjerite kako miris ružmarina poboljšava pamćenje!

Ublažava stres

Miris ružmarina smanjuje razinu hormona stresa, adrenalina i kortizola. Ružmarin također smanjuje razinu slobodnih radikala u tijelu, koji se povećano proizvode kada je tijelo pod kroničnim stresom. Dokazano je da slobodni radikali povećavaju rizik od nastanka kronične upale i nekih vrsta raka.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti