Zdrava količina sna može spriječiti rizik od dijabetesa kod pretilih tinejdžera

Zdrava količina sna može spriječiti rizik od dijabetesa kod pretilih tinejdžera

Zdrava količina sna može spriječiti rizik od dijabetesa kod pretilih tinejdžera
  • Objavljeno: Petak, 23.09.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje na 62 tinejdžera pokazalo je kako spavanje između sedam i pol i osam i pol sati po noći, drži inzulin i šećer u krvi na optimalnoj razini.

Provođenje manje ili više vremena u krevetu povećava šanse za povišenu razinu glukoze, dok manja količina dubokog sna uzrokuje pad razine inzulina.

Nalazi znače da bi zdrava količina sna kod pretilih tinjedžera mogla pomoći u obrani od razvoja dijabetesa kod pacijenata, ističu istraživači iz Dječje bolnice u Philadelphiji.

Voditeljica istraživanja dr. Dorit Koren, napominje kako se njeno istraživanje nadopunjuje prethodnim istraživanjima koja su pokazala kako odrasle osobe koje imaju manjka sna imaju veći rizik od razvoja dijabetesa tipa dva.

Tinejdžeri su praćeni tokom jednog i pol dana, tijekom kojeg su praćene njihove razine šećera u krvi te njihovi obrasci spavanja.

"Da bi održali razinu glukoze stabilnom, naše istraživanje je otkrilo kako je optimalna količina spavanja za tinejdžere od 7,5 do 8,5 sati po noći," Telegraph prenosi izjavu dr. Koren.

Istraživači će sada pokušati potvrditi svoje nalaze na sličnoj analizi, ali u domovima pretilih tinejdžera, a ne u laboratoriju.

"U međuvremenu, naše istraživanje osnažuje ideju da dovoljna količina sna u adolescenciji može pomoći u zaštiti od dijabetesa tipa 2," za kraj ističe dr. Koren.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti