Zdrava prehrana smanjuje rizik od depresije

Zdrava prehrana smanjuje rizik od depresije

Zdrava prehrana smanjuje rizik od depresije
  • Objavljeno: Petak, 17.01.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Zdrava prehrana može smanjiti rizik od ozbiljne depresije, zaključak je istraživanja kojeg su na 2000 ispitanika proveli znanstvenici iz Finske.

"Ovo istraživanje ide u prilog tezi da zdrava i uravnotežena prehrana ima veliki potencijal u smanjenju simptoma depresije i njezinoj prevenciji", izjavila je dr. sc. Anu Ruusunen.

Prepoznajte skrivene simptome depresije!

Osobe, koje pate od depresije, često se hrane nezdravo te unose manje hranjivih tvari. Pa ipak, nije sasvim jasno postoji li čvrsta veza između prehrane i unosa hranjivih tvari s rizikom razvoja depresije kod zdravih osoba.

Zdrava prehrana koja uključuje mnogo povrća, voća, različitih bobica, cjelovita zrna, piletinu, ribu i nemasni sir bila je povezana se sa smanjenom učestalošću simptoma rizikom od razvoja depresije tijekom cijelog razdoblja ispitivanja.

Znanstvenici su više od 2000 sudionika srednje životne dobi pratili tijekom 13 godina. njihove su prehrambene navike praćene različitim upitnicima i dnevnicima, dok su podaci o pojavljivanju depresije dobiveni od nacionalne bolnice.

Pravilnom prehranom borite se protiv depresije!

Često konzumiranje nezdrave hrane i općenito, nezdrava prehrana, s mnogo kobasica, mesnih prerađevina, slastica bogatih šećerom, prženih krumpira, često je povezivana s povećanim rizikom od razvoja depresije i pogoršanja njezinih simptoma.

Suprotno dosadašnjim istraživanjima, u ovoj studiji unos vitamina B12, serumskih koncentracija polinezasićenih masnih kiselina (omega 6 i omega 3), čaja i kofeina, nije povezan s rizikom od depresije.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti