Zaustavljanje starenja pozitivnim promjenama u životnim stilovima

Zaustavljanje starenja pozitivnim promjenama u životnim stilovima

Zaustavljanje starenja pozitivnim promjenama u životnim stilovima
  • Objavljeno: Subota, 18.01.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pozitivne promjene u životnim stilovima, poput pridržavanja zdrave prehrane i umjerene tjelovježbe, mogu usporiti proces starenja, zaključak je studije objavljene u časopisu The Lancet Oncology.

Istraživači sa Sveučilišta u Kaliforniji otkrili su da pojedine promjene u stilu života mogu povećati duljinu telomera.

Provjerite ubrzavate li starenje čineći ove greške!

Za potrebe istraživanja, autori studije analizirali su dvije skupine muškaraca kojima je dijagnosticiran nizak rizik od raka prostate. Ni u jednoj skupini nije bilo konvencionalnih tretmana raka, poput operacije ili zračenja.

Od ispitanika u prvoj skupini senzahtijevalo da promijene svoje životne stilove tako što su u prehranu uveli cjelovite žitarice, voće i povrće, umjereno vježbali, upravljali stresnim situacijama putem posebnih tehnika, kao što su meditacija i joga, te bili intimniji i više se družili s drugim ljudima.

Ispitanici druge skupine nisu uvodili ikakve promjene. Istraživači su mjerili duljinu telomera na početku istraživanja i ponovno na kraju, nakon pet godina.

Istraživanje je pokazalo da je u skupini koja je uvela promjene u životni stil došlo do povećanja duljine telomera za 10 posto, dok je kod muškaraca koji nisu mijenjali svoje navike došlo do smanjenja za 3 posto.

Što su više pozitivnih promjena ispitanici uveli u svoj životni stil, produljenje telomera bilo je veće.

Pripremite smoothie koji usporava starenje!

Telomere su smještene na krajevima kromosoma, štite ih od oštećenja i kontroliraju proces starenja. Ako su telomere skraćene ili oštećene, stanice brže stare i odumiru, pokrećući proces starenja.

Istraživači tvrde da bi dodatna istraživanja, koja bi uključila veći broj različitih ispitanika, bila korisna u budućim otkrićima utjecaja životnih stilova na duljinu telomera.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti