Žene su bolji šefovi

Žene su bolji šefovi

Žene su bolji šefovi
  • Objavljeno: Utorak, 03.04.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su analizirali nadležne osobe na 16 područja jedne tvrtke te su pitali druge kako bi ih ocijenili. Rezultati su pokazali da su svi žene ocijenili kao boljim vođama.

Dvije osobine u kojima žene imaju prednost prema muškarcima su poduzimanje inicijative i veća želja za uspjehom i rezultatima.

Premda je u istraživanju bilo više nadležnih muškaraca, žene su ocijenjene kao bolje vođe na svim područjima.

Vodeći znanstvenici Jack Zenger i Joseph Folkman tvrde kako ih ovi rezultati nimalo ne iznenađuju.

"Žene su među najtalentiranijim i najcjenjenijim vođama u organizacijama u kojima sam ja radio", Forbes prenosi izjavu Zengera.

Znanstvenici tvrde kako su žene bolje kod izgradnje timova, imaju mogućnost intuitivnog i logičkog razmišljanja, svjesne su utjecaja svojih i tuđih djela te više razmišljaju o resursima koji su potrebni da bi se ostvario određeni prihod.

Zanimljivo je da je nekoliko prethodnih istraživanja pokazalo da poduzeća, u kojima u većoj zastupljenosti rade žene, imaju veću profitabilnost.

Zenger i Folkman tvrde kako je glavni razlog zbog kojega su muškarci puno češće nadleženi taj što se žene ne promoviraju. Naime, muškarci češće rade na svojem napretku, dok žene svu energiju troše na trenutni posao obavljajući ga najbolje što mogu, a želju za pravim uspjehom često smatraju nerealnom ili neizvedivom.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti