Žene uključene u slobodne aktivnosti konzumiraju manje alkohola

Žene uključene u slobodne aktivnosti konzumiraju manje alkohola

Žene uključene u slobodne aktivnosti konzumiraju manje alkohola
  • Objavljeno: Srijeda, 09.02.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživanje sa Sveučilišta u Göteborgu, otkriva kako su žene koje su zadovoljne sa svakodnevnim životom te sudjeluju u slobodnim aktivnostima, rijetko imaju problema s alkoholom.

Glavna istraživačica Christina Andersson, promatrala je kako svakodnevni život utječe na konzumaciju alkohola kao dio šireg populacijskog istraživanja, koje je u tijeku na Sahlgrenska akademiji još od sredine 1980-ih.

U istraživanju je 851 žena u dobi od 20-55 godina odgovarala na pitanja o svom svakodnevnom životu koja su pokrivala zaposlenje, slobodne aktivnosti, raspodjelu kućanskih poslova, koliko vremena imaju raditi stvari u kojima uživaju te koliko su zadovoljne u svakom od tih područja.

„Ovisnost i zlouporaba alkohola te njegova visoka konzumacija, ispostavilo se da je najčešća kod žena koje su, unatoč tome što imaju više vremena za sebe, manje uključene u slobodne aktivnosti," objašnjava Andersson, a prenosi Top News.

„Budući da su više uključene i zadovoljnije različitim područjima svakodnevnog života, kao što je posao, kućanski poslovi te razne aktivnosti u slobodno vrijeme, postoji samo slaba veza za riskantno konzumiranje alkohola, čak i za one s malo vremena za sebe."

Rezultati drugog predmetnog istraživanja pokazali su kako je ovisnost o alkoholu više zajednička među ženama koje piju kako bi se bolje nosile sa svakodnevnim životom (na primjer da bi mogle zaspati, ili da se bolje osjećaju) te među onima koje piju često i one koje piju same. Intenzivno konzumiranje alkohola je najčešće među onima koji shvaćaju društvene učinke pijenja.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti