Žene vježbaju upola manje od muškaraca

Žene vježbaju upola manje od muškaraca

Žene vježbaju upola manje od muškaraca
  • Objavljeno: Subota, 14.04.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Žene imaju veći rizik od nastanka depresije i raznih bolesti zato što vježbaju upola manje od muškaraca, otkrili su znanstvenici u istraživanju koje je objavljeno u časopisu Preventive Medicine.

Američki znanstvenici su proučavali više od 1.000 muškaraca i žena kako bi pronašli povezanost između fizičke aktivnosti, depresije i metaboličkog sindroma.

Žene u prosjeku vježbaju samo 18 minuta dnevno, u usporedbi s muškarcima koji u prosjeku vježbaju 30 minuta dnevno.

Žene znatno češće razvijaju metabolički sindrom, a najčešći razlog su nezdrave navike, uključujući i nedostatak tjelesne aktivnosti.

Metabolički sindrom je naziv za skupinu stanja, uključujući visok kolesterol, krvni tlak, prekomjernu težinu, naročito na području gornjeg dijela tijela. Metabolički sindrom je povezan s povećanim rizikom od nastanka koronarnih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2.

"Ovo je još jedno istraživanje koje pokazuje koliko je fizička aktivnost važna za fizičko i psihičko zdravlje", izjavio je prof. Bradley Loprinzi.

Prof. Loprinzi je dodao kako "oni koji vježbaju najmanje 30 minuta dnevno imaju manji rizik od nastanka depresije i metaboličkog sindroma."

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti