Žitarice su učinkovitije od energetskih pića

Žitarice su učinkovitije od energetskih pića

Žitarice su učinkovitije od energetskih pića
  • Objavljeno: Subota, 16.05.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Otkriće na području prehrane moglo bi smanjiti prihode, dosad unosne, industrije sportskih pića i ostalih dodataka prehrani nakon rekreacije.

Za oporavak mišića nakon sportske rekreacije nije potrebno popiti energetsko piće. Puno bolje je pojesti zdjelu Cornflakesa, navodi Daily Mail.

Znanstvenici su proveli istraživanje koje je uključivalo osam muškaraca i četiri žene, koji su postili 12 sati i nakon toga vozili bicikl dva sata, pa popili sportsko piće odmah po prestanku vježbanja, te nakon pet dana ponovili sav postupak, ali su nakon toga pojeli zdjelu žitarica.

Uvidjeli smo kako su žitarice i mlijeko, nakon vježbanja, imali sjajne učinke na sintezu proteina i obnovu mišića - napominje rekreacijska fiziologinja Lynne Kamer.

To je bilo i očekivano zbog proteina u mlijeku - dodaje Kamer.

Jeftinije, ali učinkovitije

Ono što nas je iznenadilo jest to da je, u usporedbi s posljedicama ispijanja sportskih pića, razina laktoze u krvi, koja uzrokuje stvrdnjavanje mišića, bila znatno umanjena nakon unošenja žitarica i mlijeka - objašnjava fiziologinja i dodaje da do toga dolazi zbog podizanja razine inzulina koji pretvara šećer u energiju.

Žitarice i mlijeko su i znatno jeftinija opcija od sportskih pića. Mlijeko daje lako probavljive i visokokvalitetne proteine, pritom čineći tu opciju znatno atraktivnijom za one koji energiju obnavljaju kod kuće - tvrdi Lynne Kamer.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Teksasu otkrili su kako i spomenuti objed i energetsko piće obnavljaju smanjeni glicogen, no žitarice su poticale veću pohranu samog glicogena.

 

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti