Madrid i Barcelona: Kokain je u zraku

Madrid i Barcelona: Kokain je u zraku

Madrid i Barcelona: Kokain je u zraku
  • Objavljeno: Subota, 16.05.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Onečišćenje zraka već je dugo nepromjenjiva činjenica u španjolskim gradovima, no znastvenici kažu da stanovnike ne guši samo smog nego i neke vrste droga.

Najnovije ispitivanje kakvoće zraka pokazalo je da se u madridskom i barcelonskom zraku može naći najmanje 5 vrsta droga, a ponajviše kokain.

Vladin institut za znanstvena istraživanja na svojim je internetskim stranicama objavio da su, osim kokaina, na dvjema postajama za nadzor kakvoće zraka u najvećim španjolskim gradovima našli i tragove amfetamina, opijata, kanabinoida i liserginske kiseline, odnosno LSD-a.

Institut je, međutim, ustvrdio da nema razloga za uzbunu.

"Čak i da živimo 1000 godina, ne bismo udisanjem takva zraka udahnuli jednu dozu kokaina", izjavila je znanstvenica Miren Lopez de Alda.

Znanstvenici su naglasili da se "te razine nikako ne mogu smatrati reprezntativnima za zrak u tim gradovima", podsjetivši da su ispitivanja provedena u područjima za koja se pretpostavlja da je potrošnja droga veća.

U Madridu je ispitivanje provedeno u blizini zgrade za koju se vjeruje da je okupljalište preprodavača droge, a u oba grada provedena su blizu sveučilišta.

Istraživanje je također pokazalo veću zasićenost zraka drogama u tijeku vikenda, što pokazuje da tada raste potrošnja droge.

Istraživanje je utvrdilo koncentracije od 29 do 850 pikograma kokaina po prostornom metru zraka.

Pikogram je bilijunti dio grama.

Po američkom State Departmentu, Španjolska je najveći potrošač kokaina i hašiša u Europi.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti