Znanstvenici otkrili gene koji određuju našu visinu

Znanstvenici otkrili gene koji određuju našu visinu

Znanstvenici otkrili gene koji određuju našu visinu
  • Objavljeno: Nedjelja, 03.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici otkrili gene koji pomažu objasniti zašto neki ljudi rastu kao „gljive poslije kiše", a nekima to nikako ne uspijeva (makar stajali na kiši).

Dok je pretilost uzrokovana mješavinom genetskih i okolišnih čimbenika, oko 80 posto varijacija u ljudskoj visini je određeno genima.

No sada su istraživači identificirali stotine mutacije koje su odgovorne za oko 10 posto naslijeđenih razlika u visini.

Voditelj istraživanja, profesor Joel Hirschhorn s Harvardskog Fakulteta medicine nam objašnjava: „Visina očito ima puno veze s genetikom, niži roditelji imaju tendenciju imati nižu djecu, a viši roditelji imaju tendenciju imati višu djecu."

„Ovaj rad je do danas najveći korak naprijed u razumijevanju koja je genetska varijanta odgovorna za razlike u visini među ljudima."

Za istraživanje je prikupljeno milijun dijelova genetskih podataka od više od 180.000 osoba iz SAD-a, Kanade, Europe i Australije.

Pronašli su stotine varijanti povezanih s visinom koji se nalaze na barem 180 različitih mjesta u ljudskom genomu.

Ove mutacije okupljaju se dosljedno oko gena od najmanje šest različitih bioloških putova, mnogi od njih su u blizini onih za koje se već zna da su uključeni u sindrom skeletnog rasta.

Koautor istraživač profesor Timothy Frayling sa Sveučilišta Exeter u Velikoj Britaniji, je zaključio: „Znamo da je oko 80 posto naše visine uvjetovano našim genima, a za sve ostalo su odgovorni okolišni čimbenici, kao što su prehrana i infekcije u djetinjstvu, koje su izrazito smanjene u posljednjih sto godina, što znači da smo i zato viši."

„Nadamo se da će naši rezultati pomoći rasvijetliti neke razvojne probleme, a neke od gena koje smo otkrili također se preklapaju s povećanim rizikom od razvoja raka do kojeg dolazi zbog stanične diobe."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti