Znate li koji je najrizičniji dan u tjednu za infarkt?

Znate li koji je najrizičniji dan u tjednu za infarkt?

Znate li koji je najrizičniji dan u tjednu za infarkt?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 27.01.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Stres. Tihi ubojica koji svake godine uzima sve više života. Upravo je stres jedan od najčešćih uzroka raznih zdravstvenih problema koji za posljedicu imaju razne dijagnoze.

Stručnjaci su odlučili provjeriti zaključke prethodnih istraživanja u kojima se pokazalo kako se iznenadni srčani udari najčešće događaju ponedjeljkom u ranim jutarnjim satima.

Može li se zaista srčani udar svrstati u neki raspored? Novo istraživanje provedeno u klinici Cedars-Sinai Medical Center u Los Angelesu pokazalo je kako su odrasle i zaposlene osobe često pod stresom, posebice u situacijama kada ne postoji radno vrijeme za provjeru e-mailova, poruka i sl. Vrijeme u kojem živimo dovelo nas je da e-mailove provjeravamo, ali i šaljemo, u bilo koje doba dana i sve se opravdava poslovnim potrebama. Nisu rijetki slučajevi ni da nadređeni svojim zaposlenicima šalju e-mailove u kasne noćne sate, što stvara dodatni stres zaposlenicima u slobodno vrijeme kada ne bi trebali razmišljati o poslu i poslovnim obvezama.

I dok su prijašnjih godina zabilježeni češći slučajevi srčanih udara u ranijim jutarnjim satima ponedjeljka, zbog konstantnog stresa tijekom svih dana ponedjeljak više nije najrizičniji dan u tjednu. Rizik od srčanog udara proširio se na sve dane u tjednu i to najčešće u poslijepodnevnim satima, odnosno u razdoblju od podne do 18 sati.

U istraživanju je sudjelovalo više od 1500 odraslih osoba koje su preživjele srčani udar u razdoblju od 2012. do 2014., a pokazalo se da se 32% svih srčanih udara dogodilo u poslijepodnevnim satima. U jutarnjim, između 6 i 12 sati, zabilježeno je oko 28% slučajeva, dok je 27% srčanih udara zabilježeno u večernjim satima.

Pokazalo se ipak kako je 11% manje srčanih udara tijekom nedjelje u odnosu na ostale dane u tjednu.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti