Zob je sigurna za oboljele od celijakije

Zob je sigurna za oboljele od celijakije

Zob je sigurna za oboljele od celijakije
  • Objavljeno: Četvrtak, 16.04.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Celijakija se smatra najvećom nedijagnosticiranom bolešću našeg vremena, koji potencijalno utječe na jednu od 130 do 140 osoba. To je autoimuna, kronična, nasljedna bolest koja, ako se ne liječi, može dovesti do pothranjenosti.

Celijakija ili nepodnošenje glutena je posljedica reakcije našeg imunološkog sustava na gluten, sastojak žitarica koje sadrže ovaj biljni protein (pšenica, raž, ječam, kamut, pir). Konstantna konzumacija glutena može dovesti do oštećenja tankog crijeva. Nutrijenti umjesto da se apsorbiraju, prolaze vrlo brzo kroz tanko crijevo neprobavljeni što dovodi do pothranjenosti.

U prošlosti se smatralo da je zob zabranjena hrana za osobe s celijakijom. Mnogi izvori navode da oboljeli od celijakije trebaju izbjegavati konzumaciju zobi. Međutim, mnoge znanstvene studije tijekom proteklih 15 godina, potvrdile su da većina bolesnika s celijakijom može konzumirati zob i namirnice koje sadrže zob. Zob nije srodna žitaricama poput pšenice, ječma ili raži, koje sadrže gluten. Zob ne sadrže gluten, već protein avenin, koji je netoksičan i bezopasan protein za većinu oboljelih od celijakije. Tek manje od 1% pacijenata s celijakijom ne može konzumirati zob.

Međutim, problem sa zobi je da se često onečišćenje glutenom tijekom proizvodnje i prerade. Stoga, preporučujemo vam da konzumirate samo certificirane bezglutenske proizvode od zobi. Čistu zob u svoju prehranu uključite postupno, u početku jednom ili dva puta tjedno. Osobama kojima je dijagnoza celijakije postavljena tek nedavno, preporučljivo je da barem prvih nekoliko mjeseci drže strogu dijetu bez glutena koja ne sadrži ni zob, jer visoki udio vlakna koju nalazimo u zobi može iritirati osjetljiva crijeva.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti