Može li drevna biljka zaštititi srce?

Može li drevna biljka zaštititi srce?

Može li drevna biljka zaštititi srce?
  • Objavljeno: Četvrtak, 16.04.2015.
  • Broj pregleda: 159
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Znanstvenici su otkrili da je prirodan spoj, koji je čovjeku zapravo poznat već tisućljećima, zapravo jako koristan u prevenciji i liječenju srčanih bolesti.

Spoj, honokiol, kojeg pronalazimo u kori stabla magnolije, može zaštititi srce od hipertrofije, odnosno otvrdnuća srčanog mišića do kojeg obično dolazi zbog kronično visokog krvnog tlaka, što značajno povećava rizik od nastanka srčanog udara.

U novom istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nature Communications, znanstvenici otkrivaju da ovaj spoj sprječava prekomjeran rast stanica mišića srca, a kada su ga davali laboratorijskim miševima, ustanovili su da značajno pospješuje zdravlje srca.

Honokiol je drevni spoj koji se već stoljećima koristi na području Azije, i to u svrhu zaštite srca i kardiovaskularnog sustava. Znanstvenici su otkrili i da ovaj spoj može potaknuti oslobađanje proteina koji su povezani s prevencijom prijevremenih znakova starenja, boljom otpornošću tijela na stres i regulacijom rada metabolizma.

U istraživanju je honokiol zaustavio progresivni napredak srčane hipertrofije kod miševa. Čak je uspio ublažiti već postojeću hipertrofiju, što daje za naslutiti da se može koristiti za prevenciju i liječenje bolesti kardiovaskularnog sustava.

Znanstvenici su u istraživanju miševima ubrizgavali ekstrakt honokiola, a planiraju provjeriti kakav učinak će imati oralno uzimanje ekstrakta honokiola. Također najavljuju kliničko istraživanje u kojemu će sudjelovati osobe koje pate od srčane hipertrofije ili nekih drugih bolesti, kao što je dijabetes tipa 2.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti