Može li drevna biljka zaštititi srce?

Može li drevna biljka zaštititi srce?

Može li drevna biljka zaštititi srce?
  • Objavljeno: Četvrtak, 16.04.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su otkrili da je prirodan spoj, koji je čovjeku zapravo poznat već tisućljećima, zapravo jako koristan u prevenciji i liječenju srčanih bolesti.

Spoj, honokiol, kojeg pronalazimo u kori stabla magnolije, može zaštititi srce od hipertrofije, odnosno otvrdnuća srčanog mišića do kojeg obično dolazi zbog kronično visokog krvnog tlaka, što značajno povećava rizik od nastanka srčanog udara.

U novom istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nature Communications, znanstvenici otkrivaju da ovaj spoj sprječava prekomjeran rast stanica mišića srca, a kada su ga davali laboratorijskim miševima, ustanovili su da značajno pospješuje zdravlje srca.

Honokiol je drevni spoj koji se već stoljećima koristi na području Azije, i to u svrhu zaštite srca i kardiovaskularnog sustava. Znanstvenici su otkrili i da ovaj spoj može potaknuti oslobađanje proteina koji su povezani s prevencijom prijevremenih znakova starenja, boljom otpornošću tijela na stres i regulacijom rada metabolizma.

U istraživanju je honokiol zaustavio progresivni napredak srčane hipertrofije kod miševa. Čak je uspio ublažiti već postojeću hipertrofiju, što daje za naslutiti da se može koristiti za prevenciju i liječenje bolesti kardiovaskularnog sustava.

Znanstvenici su u istraživanju miševima ubrizgavali ekstrakt honokiola, a planiraju provjeriti kakav učinak će imati oralno uzimanje ekstrakta honokiola. Također najavljuju kliničko istraživanje u kojemu će sudjelovati osobe koje pate od srčane hipertrofije ili nekih drugih bolesti, kao što je dijabetes tipa 2.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti