Zubni plak povećava rizik od nastanka raka?

Zubni plak povećava rizik od nastanka raka?

Zubni plak povećava rizik od nastanka raka?
  • Objavljeno: Četvrtak, 14.06.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Učestali plak na zubima i zubnom mesu može povećati rizik od nastanka raka, tvrde švedski znanstvenici.

Mnoga istraživanja su dokazala kako je zdravlje usne šupljine povezano s kroničnim bolestima i zdravljem srca. Najnovije istraživanje otkriva da osobe koje imaju izrazito velikih problema s nakupljanjem plaka imaju i povećani rizik od preuranjene smrti uzrokovane rakom.

Znanstvenici su 1.400 odraslih Šveđana pratili u razdoblju od 24 godine. Tijekom toga vremena, 58 njih je umrlo, od kojih je 35 umrlo od raka.  

Na samom početku istraživanja znanstvenici su među sudionicima proveli anketu o njihovom sveukupnom zdravlju, navikama i obiteljskoj anamnezi, a također su svim sudionicima provjerili i zdravlje usne šupljine.

Sudionici koji su umrli od raka, imali su više plaka na zubima i zubnom mesu. Točnije, njihov rizik od umiranja od raka je bio za čak 79% veći.

Plak je nakupina mekih masa na zubima i zubnom mesu. Ljepljiv je, a sastoji se od ostataka hrane, sline, odumrlih stanica usne šupljine i bakterija.

"Bakterije koje se nalaze u plaku mogu uzrokovati razne upale, koje se nakon nekog vremena počinju širiti i na drugim mjestima u tijelu", izjavio je dr. Joel Epstein, direktor Nacionalnog instituta za rak City of Hope.

Istraživanje je objavljeno u časopisu BMJ Open, a stručnjaci ističu kako je plak normalna pojava, ali da ga se treba temeljito ukloniti. Kvalitetna oralna higijena s redovitim posjećivanjam stomatologa će smanjiti razinu plaka i očuvati vaše zdravlje.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti