Zašto je zdravo spavati s partnerom?

Zašto je zdravo spavati s partnerom?

Zašto je zdravo spavati s partnerom?
  • Objavljeno: Srijeda, 13.06.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Hrkanje, znojenje, otimanje oko pokrivača, kao i niz drugih situacija s kojima se parovi suočavaju daju objašnjenje zašto će jedan od četiri para zahtijevati spavanje u odvojenim prostorijama.

Međutim, znanstveni tim sa Sveučilišta Pittsburgh tvrdi kako spavanje pored partnera ima odličan učinak na zdravlje srca, a pored svega će se pojačano oslobađati hormon ljubavi - oksitocin, koji partnere povezuje.

Je li vaš partner nesiguran? Prepoznajte ove znakove na vrijeme!

"San je neophodan za zdravlje organizma, a poznato nam je da manjak sna može uzrokovati bolesti srca i narušiti psihičko zdravlje", izjavio je voditelj istraživanja prof. Wendy Troxel.

Pojačano oslobađanje hormona stresa kortizola može uzrokovati bolesti srca, depresiju i autoimune poremećaje. Znanstvenici ističu kako spavanje pored partnera smanjuje razinu kortizola, i to ponajviše iz razloga što se, dok spavamo pored partnera, osjećamo sigurno i zaštićeno.

Prethodna istraživanja su pokazala da osobe koje su u braku, sretnom braku, u pravilu žive duže, sretnije i zdravije od osoba koje nisu u braku, kao i od onih koji su u nesretnom braku.

Povećanje razine oksitocina će značajno smanjiti rizik od nastanka bolesti srca, depresije i autoimunih poremećaja. Postoje razni načini pomoću kojih možete povećati razinu oksitocina. Najpouzdaniji je način seks, zatim spavanje u krevetu s partnerom, a potom maženje i pričanje u krevetu prije samog spavanja.

"Oksitocin može uzrokovati ovisničko ponašanje. Naime, što više fizičkog kontakta imate, to će se oksitocin više oslobađati, što budi želju za još više fizičkog kontakta", izjavio je dr. David Hamilton, koji je istraživao ulogu i učinak oksitocina.

Oksitocin je prirodni lijek za razne vrste upala. Iako je upala prirodna pojava kod procsa ozdravljenja, prevelika upala može uzrokovati bakterijske infekcije, kronični stres pa čak i neke vrste raka.

Znate li prepoznati partnera koji vara?

Dijeljenje kreveta ima značajniji učinak na žene nego li na muškarce. Jednim istraživanjem se pokazalo da žene, koje dijele krevet s partnerom imaju veću razinu oksitocina u tijelu. Isto tako, žene koje partneri češće grle, maze i s kojima redovito izmjenjuju nježnosti također imaju veću razinu oksitocina, a manji krvni tlak i manji broj otkucaja srca.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti