Angelica

Angelica

Angelica
  • Objavljeno: Četvrtak, 03.09.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Drugi nazivi: angelika, anđeoski korijen, anđeosko drvo, kravojac, divlja pirevina, siriš, šiviz.
Latinski naziv: angelica silvestris

Angelica je poznata iz prapovijesti i povezana je s poganskim religijama prije kršćanske ere. Cvjeta početkom svibnja.

Vjerovalo se da biljka štiti od vještica, zlih duhova i uroka. Seljaci su obično angeliku stavljali oko vrata djece kako bi ih zaštitili od opasnosti.

Angelica raste u vlažnim, hladnim šumama. Podrijetlom iz Sirije, proširila se diljem svijeta. Angelica je biljka poznata i u kulinarstvu. Može se izrezati i pripremiti poput šparoga. Mladi izdanci i listovi se koriste za okus vina i likera, a kandirana stabljika kao ukras torti. Lišće svježe ili sušeno, može se koristiti u juhama i varivima. Za bolji okus, dodajte ga posljednjih nekoliko minuta kuhanja.

Angelica se najviše koristi u sjevernim zemljama gdje raste u izobilju. Na Islandu, stabljike i korijenje se jedu sirovi, s maslacem. Svi dijelovi biljke potiču znojenje, stimuliraju apetit, pa se koriste za liječenje bolesti prsnog koša i probave. Norvežani suše i melju korijenje kako bi napravili kruh. U Laponiji stabljike su cijenjene kao delikatesa. Popularan je čaj od svježeg ili sušenog lišća.

Svi dijelovi biljke su aromatični, uključujući i korijen.
Ljekovito korištenje Angelice je široko rasprostranjeno. Stabljika Angelice će olakšati nadutosti i primiriti "slab želudac".

Korijen biljke se tradicionalno koristi za stvaranje tonika za borbu protiv raznih vrsta infekcija, kao i za podizanje razine energije. Angelica se često koristi u mnogim kineskim biljnim lijekovima kod reguliranja menstrualnog ciklusa.

Lišće biljke se koristi za liječenje dišnog sustava, kao i za liječenje problema s probavom. Korijen se često koristi za liječenje problema vezanih uz anemije i menstrualne bolove. Korijen biljke Angelice je koristan u liječenju jetrenih stagnacija koje su uzrokovane prevelikom razinom toksina i niskom razinom energije. Korijen je korišten u biljnim lijekovima za liječenje simptoma ciroze jetre i kod liječenja zatvora u starijih ljudi.

Lišće angelike može se koristiti za stvaranje nekoliko vrsta biljnih lijekova. Može se uzeti kao vrući čaj za liječenje probavnih smetnja i kao tinktura za liječenje bronhitisa. Preporučuje se uzimanje tinkture biljke do 3 ml dnevno. Korisna je u kremama za sve vrste iritacija kože. Korijen biljke može biti pretvoren u tinkturu koja se koristi za liječenje kašlja, probavnih problema, bronhijalne sluzi, te kao stimulans jetre. Kao oblog koristi se za liječenje bolova vezanih uz artritis.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije