Što su biljni antioksidansi i kako djeluju na organizam?

Što su biljni antioksidansi i kako djeluju na organizam?

Što su biljni antioksidansi i kako djeluju na organizam?
  • Objavljeno: Četvrtak, 04.03.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Antioksidansi su tvari koje štite stanice od oksidacijskog djelovanja slobodnih radikala. Antioksidansi, svojim djelovanjem, usporavaju starenje, snižavaju razinu kolesterola, smanjuju rizik od raka, štite srce i krvožilni sustav te pomažu kod kroničnih plućnih oboljenja.

Što su slobodni radikali?

Svatko od nas je primijetio fenomen trule jabuke - onu groznu promjenu boje, na ostatku voća, u odbojnu tamnosmeđu. To je oksidacija jabuke i poslužit će kao dobra metafora za ono što se može dogoditi našim stanicama kada ih napadnu slobodni radikali.

Slobodni radikali su nestabilne molekule kisika koje su izgubile jedan elektron. U potrazi za novim elektronom s kojim bi se spojili, slobodni radikali oštećuju membrane stanica i tkiva negativno rekonfigurirajući naš DNA. Ovo na poslijetku može dovesti do pojave raka, bolesti srca i opće slabosti organizma. Drugim riječima, i naša tijela, poput jabuke s početka priče, počinju truliti.

No, ipak ima nade u ljudskoj bitci protiv oksidacije. Sama priroda nas opskrbljava nizom biljaka koje poništavaju štetu nastalu zbog slobodnih radikala. Te biljke nazivamo antioksidansima. One djeluju pozitivno na zdravlje srca jer sprečavaju oksidiranje opasnog kolesterola u tijelu i ojačavaju arterije. Srećom, neki od najefikasnijih antioksidanasa mogu se pronaći u lokalnoj trgovini. Upoznajmo djelovanje lako dostupnog prirodnog oružja protiv slobodnih radikala.

Češnjak kao snažan aktioksidans

Češnjak se koristi kao začin, povrće i ljekovita biljka. Zapravo je riječ o biljci iz porodice ljiljana, čije latinsko ime Alium sativum znači smrdljiva ruža. Diljem svijeta se već tisućama godina koristi za kulinarske i medicinske svrhe. O njemu se pisalo i na najranijem poznatom jeziku Sanskritu.

U mnogim krajevima ga se smatra drugim najpopularnijim začinom, odmah nakon neizbježnog papra. Našao je svoje mjesto u čudesnim Semiramidinim visećim vrtovima, pronađen je u grobnici mladog Tutankamona, robovi koji su gradili velike piramide su ga koristili za jačanje snage.

Otkrijte uloga antioksidanata u ljudskom tijelu!

U novijoj povijesti su ga kirurzi za vrijeme oba svjetska rata koristili da zaustave gangrenu, a 1944.g. Je kemičar Cavalitto otkrio da je alacin, sastojak češnjaka, visokoefikasni antibiotik. To je snažni uništavač klica i mikroba (pomaže i kod teških plućnih bolesti poput tuberkuloze i upale pluća), no za postizanje učinka, najbolje je jesti sirov češnjak, jer se kuhanjem neutralizira alacin.

Češnjak je antiseptik, čisti krv, snižava kolesterol, kontrolira trigliceride... Prema nekim istraživanjima, postoje čak i naznake da češnjak inducira regresiju tumora! U svakom slučaju, češnjak je definitivno blagotvoran za zdravlje: bez obzira vjerujete li da tjera vampire, možete biti sigurni da čuva vašu krvnu sliku.

Zeleni čaj kao snažan aktioksidans

Prije nekoliko godina, jedno je istraživanje pokazalo da Japan ima veći postotak pušača od drugih zemalja, a opet najniži postotak raka pluća. Ovo otkriće je zbunjivalo znanstvenike sve dok nisu otkrili da je tajna u zelenom čaju.

Zeleni čaj sadrži snažni antioksidans koji zaustavlja enzim potreban za rast oštećenih stanica. I crni čaj sadrži isti sastojak, ali u mnogo manjim količinama. Zeleni čaj sadrži i vitamin K, pozitivnig djelovanja na krvotok, te polifenolekoji sprečavaju loše djelovanje kolesterola na stijenke krvotoka pet puta bolje od vitamina C.

Ginko Biloba kao snažan aktioksidans

Prvi zapisi o ovoj biljci stari su 3000 godina. Mnogi ga koriste da bi poboljšali svoje kognitivne sposobnosti i spriječili zaboravnost, no on je zaslužan i za oštećivanje slobodnih radikala jer je bogat flavonoidima i terpenoidima.

Karotenoidi u povrću

Karotenoidi u povrću djeluju jednako kao polifenoli u čaju. Svo žuto, narančasto i crveno povrće (mrkva, naranče, breskve, bundeve, špinat, rajčica, slatki krumpir) je zdrav izvor prirodnih antikancerogenika.

Ne štedite svoju prehranu ovih zaista dostupnih namirnica. Organizam će vam godinama biti zahvalan ako mu darujete koju šalicu zelenog čaja dnevno, ili ako ga povremeno darujete kojom slatkom voćkom.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije