Biljni antioksidansi

- Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
- Broj pregleda: 4.371
- Prosječno vrijeme čitanja:
- Broj riječi:
Slobodni radikali
Svatko od nas je primijetio fenomen trule jabuke - onu groznu promjenu boje na ostatku voća u odbojnu tamnosmeđu. To je oksidacija jabuke i poslužit će kao dobra metafora za ono što se može dogoditi našim stanicama kada ih napadnu slobodni radikali.
Slobodni radikali su nestabilne molekule kisika koje su izgubile jedan elektron. U potrazi za novim elektronom s kojim bi se spojili, slobodni radikali oštećuju membrane stanica i tkiva negativno rekonfigurirajući naš DNA. Ovo na poslijetku može dovesti do pojave raka, bolesti srca i opće slabosti organizma. Drugim riječima, i naša tijela, poput jabuke s početka priče, počinju truliti.
No, ipak ima nade u čovjekovoj bitci protiv oksidacije. Sama priroda nas opskrbljava nizom biljaka koje poništavaju štetu nastalu zbog slobodnih radikala. Te biljke nazivamo antioksidansima. One djeluju pozitivno na zdravlje srca jer sprečavaju oksidiranje opasnog kolesterola u tijelu i ojačavaju arterije. Srećom, neki od najefikasnijih antioksidanasa mogu se pronaći u lokalnoj trgovini. Upoznajmo djelovanje lako dostupnog prirodnog oružja protiv slobodnih radikala.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Eggnog prema receptu Jamieja Olivera
15 min12345 -
Recept tjedna
Božićni kuglof
3 h12345 -
Recept mjeseca
Bezglutenski štapići
20 min12345