Bundeva

Bundeva

Bundeva
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Cucurbita Pepo (porodica Cucurbitaceae), biljka podrijetlom iz Meksika, dobro nam je poznata kao povrće koje se u našim krajevima uzgaja pod nazivom bundeva. Ovisno o sorti, bundeva je zeljasta biljka, puzeća ili do 10 metara visoka penjačica. Rebrasta stabljika je bodljikavo dlakava, a listovi su veliki srcoliki, često peterodijelni, s peteljkama, nazubljenog ruba. Cvjetni vjenčić je zvonast, žute boje, latice malo zašiljene, a prašnici srasli u stupić. Raste u vrtovima i na obradivim površinama, najčešće u blizini kukuruza.

Plod je velika okrugla boba, čija je vanjska kora dosta čvrsta, a unutrašnjost ispunjena sočnom mesnatom pulpom i sjemenkama. Sjemenke zrelih plodova, koji se sabiru tijekom rujna i listopada, sadrže fitosterole, tokoferole, selen i neke druge elemente u tragovima, bjelančevine, masno ulje i saharozu.

Možda niste znali da je bundeva ljekovita i da se još od davnih vremena koristila za umirenje kože kod pojave akni. U novije vrijeme ispitana je biokemijska podloga tog djelovanja, obzirom da su iz sjemenki bundeve izolirane tvari koje imaju antiseboroičko djelovanje. Ekstrakt iz sjemenki bundeve djeluje tako što se veže na receptore za dihidrotestosteron (hormon odgovoran za stimulaciju rada žlijezda lojnica) koji se nalaze u žlijezdama lojnicama. Obzirom da ima sličan oblik molekuli dihidrotestosterona, pri tom vezanju ne dolazi do stimulacije proizvodnje loja nego do blokiranja receptora te akne budu manje izražene ili nestaju.

 

Vitashop

Najnovije

Najčitanije