Poljska preslica

Poljska preslica

Poljska preslica
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Botanički podaci

Poljska preslica (Equisetum arvense L.) pripada vrlo staroj, ali evolucijski slijepoj grani papratnjača. Ona je trajna zeljasta biljka s podzemnim puzećim podankom, iz kojeg u proljeće niču smeđe do žute, 10 do 20 cm visoke fertilne (plodne) stabljike, koje na vrhu nose sporangije združene u strobilus. Nakon njih, potkraj proljeća niču zelene sterilne stabljike. One u pršljenima nose nekoliko bočnih ogranaka, također člankovite građe. Listovi stabljike i bočnih ogranaka vrlo su mali i neupadljivi, srasli u rukavce koji izrastaju iz koljenca. Sterilna biljka usko je piramidalna i visoka do 50 cm. Poljska preslica proširena je po Europi, Sjevernoj Americi i Aziji. Čvrstoću biljci daju kristali silicijeva dioksida, kojeg u ukupnoj masi osušene biljke ima 5 do 10 posto.

Dijelovi biljke koji se koriste

U medicini se koristi zeleni, sterilni oblik biljke, a smeđi, fertilni se ne koristi. Ljekovit je cijeli nadzemni dio (zelen) biljke.

Kemijski sastav

Biljka sadrži oko 10 posto silicija, a dvije trećine tog silicija je silicijeva kiselina. Ostali spojevi su različiti silikati koji su topivi u vodi. Flavonoidi su jedni od aktivnih spojeva u biljci. Europski oblici uglavnom sadrže spojeve kvercetina, a azijski spojeve luteolina. Od drugih spojeva, karakteristični su derivati kavene kiseline te neuobičajene kiseline poput ekvizetolične. Zanimljivo, biljka sadrži vrlo malene količine alkaloida nikotina, inače karakteristična za duhan.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije