Ojačajte imunitet na prirodan način!

Ojačajte imunitet na prirodan način!

Ojačajte imunitet na prirodan način!
  • Objavljeno: Srijeda, 07.03.2012.
  • Broj pregleda: 6.103
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Jačanjem imuniteta uz pomoć ljekovitog bilja ubrzavate ozdravljenje, dok organizam postaje otporniji na bolesti, upale, infekcije... Lavanda, limun (Limon Citrus), te bergamot (Citrus bergamia) potiču proizvodnju bijelih krvnih zrnaca - leukocita - koji brane naše tijelo od infekcije. Istraživanja pokazuju da ljudi koji uzimaju echinaceu (Echinacea spp..), jednu od najpopularnijih biljaka za jačanje imunološkog sustava, rjeđe pate od prehlade. Kada se osobe koje koriste echinaceu razbole, svi njihovi simptomi poput slabosti, groznice, znojenja, grlobolje, bolova u mišićima i zglobovima, glavobolje, mnogo lakše i brže prođu.

Echinacea osobito pomaže ljudima koji su često skloni prehladama. Jedan od načina na koji Echinacea djeluje je jačanje zaštitne membrane tjelesnih stanica, koje tako postaju manje osjetljive na virusne i druge infekcije. Uz sladić (Glycyrrhiza glabra) i kinesku biljku astragalus (Astralagus membranaceus), echinacea povećava aktivnost t-stanica i tako jača imunitet cijelog organizma.

Echinacea i sladić usporavaju razvoj virusa povećanjem proizvodnje leukocita koji proždiru viruse. Dobro ih je uzimati i preventivno, predlažem uzimati ih tjedan ili dva, potom tjedan dana pauze, te ponovo... Na taj način savjetujem da uzimate i druge biljke za jačanje imunloškog sustava.

Kroz tjedan pauze dajemo mogućnost našem organizmu da sam prepozna zapise biljaka i stekne samoobranu, jer nije dobro cijeli posao prepustiti isključivo biljkama. Cilj je da biljke svojim djelovanjem podsjete organizam na njegovu prirodnu sposobnost samoobrane od svih bolesti. Također, ako biljke konzumiramo bez prestanka, organizam bi se mogao naviknuti na njih, što bi oslabilo njihovo djelovanje.

Osim u borbi protiv virusa i bakterija izravno, biljke ublažavaju neugodne simptome uzrokovane prehladom i gripom. Eukaliptus, ružmarin, paprena metvica i bergamot ublažavaju infekcije, posebice sinusne. Divizma (Verbascum spp..), oman (Inula helenium), i marulja (Marrubium vulgare) "otvaraju" pluća, te se uz njih lakše diše. Anis (Pimpinella anisum) potiskuje kašalj radeći na centru u mozgu od kuda dolazi kašalj. Prirodni biljni aspirini poput kore vrbe (Salix spp..) i končare (Filipendule ulmaria) smanjuju temperaturu i bol. Đumbir i menta (paprena metvica) pomažu ublažiti probleme u želucu. Najpopularniji antihistaminik koji oslobađa zagušenja sinusa i širi bronhijalne prolaze je efedra, ili Ma Huang (Ephedra Sinica).

Stanovnici hladnih predjela sjeveroistočne Kine, zahvaljujući biljci sibirski ginseng (eleutherococcus senticosus) daleko manje pate od prehlade i bronhitisa.

Biljke su najučinkovitije kada se počnu uzimati preventivno, ili odmah kod prvih znakova bolesti. Najbolje je na vrijeme (ili prije vremena) opskrbiti svoj biljni kabinet biljkama i pripravcima za ublažavanje viroza i gripe, tako da su vam odmah pri ruci ukoliko budu potrebne. Možete slobodno koristiti i više od jednog lijeka. Primjerice, upalu grla možete liječiti parenjem ujutro prije posla (u kipuću vodu ukapajte 2 do 4 kapi eteričnog ulja), a biljni sprej i pastile za kašalj koristite dok ste u pokretu tijekom dana. Za najbrže djelovanje, pokušajte uzimati barem jedan lijek svakih sat ili dva.

Biljni sirupi protiv kašlja i kapi za kašalj također su prikladni za korištenje. Mnogi se oslanjaju na njih kako bi smirili upalu grla. Međutim, sirupi i kapi obično sadrže 70% šećera ili drugih zaslađivača, što usporava aktivnost imunološkog sustava. Predlažem da ih koristite umjereno ili potražite nezaslađene.

I ne zaboravite si uzeti vrijeme za odmor! Odmor je provjereno ponajbolji lijek kod viroze i gripe. Neki će zasigurno pomisliti kako su dva dana u krevetu uz biljne pripravke veliki luksuz, no uzmite to kao ulog u svoje zdravlje. Možda ćete si tako i uštedjeti vrijeme, jer ćete se izliječiti dubinski, a bolest se neće ponoviti. Možda je dva dana odmora u krevetu ipak bolje nego tjedan dana i više trčanja za poslom oslabljenog imuniteta.

Kvalitetan san vašim stanicama daje šansu za obnavljanjem, te oporavkom od virusnog oštećenja.

Pijte puno tekućine kako biste isprali infekciju! Uzimajte vitamin C, primjerice, u čaju od šipka. Jedite laganu hranu, izbjegavajte mliječne proizvode i rafinirane žitarice jer povećavaju proizvodnju sluzi. Svedite fizički napor i emocionalni stres na minimum.

I odmorite se, jer dok vi jurite, život prolazi pored vas. Meditirajte, ugasite televizor i više šećite prirodom, mazite se i pazite. Samo tako možete doživjeti stotu!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije