Majčina dušica - prirodan lijek na dohvat ruke

Majčina dušica - prirodan lijek na dohvat ruke

Majčina dušica - prirodan lijek na dohvat ruke
  • Objavljeno: Četvrtak, 12.01.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

mr. pharm. Šeila Balić Svalina

Majčina je dušica korisna paša za pčele, čuva ih od bakterijskih bolesti, a ljudi je u liječenju koriste tisućama godina.

Ljekoviti spojevi

Suvremena znanost dokazala je prisutnost niza ljekovitih tvari koje opravdavaju upotrebu majčine dušice. Među njima najvažnija su eterična ulja, timol, karvakrol, gorke tvari i flavoni. Zahvaljujući tim sastojcima, majčina dušica koristi se preventivno u vrijeme epidemija (kao antiseptik), u liječenju bolesnih stanja praćenih kašljem. Britanska herbalna farmakopeja (British herbal pharmacopoeia) uvrstila je majčinu dušicu u ljekovite biljke i u indikacijama za upotrebu navela niz bolesti za čije se liječenje preporučuje majčina dušica: bronhitis, bronhijalni katar, upala grla, a posebno je istaknula korisnost u liječenju velikog kašlja (hripavca).

Smiruje kašalj, liječi želudac

Ljekoviti sastojci nalaze se jedino i isključivo u listu i cvijetu majčine dušice. Mora se pažljivo brati (ne čupati), a koristi se samo gornja polovina lisnatih grančica u cvatu. Ona se koristi za razne pripravke, kao začin, konzervans i antiseptičko sredstvo. Raskužuje dišne putove, smiruje kašalj, jača želudac, a i dobro je sredstvo za dezinfekciju. Kod nas se ova biljka stoljećima koristila prije svega kao lijek za liječenje probavnih tegoba i raznih crijevnih parazita, a naročito protiv dječjih glista.

U novije doba sve je više prisutna kao tinktura u sirupima za iskašljavanje ili ublažavanje kašlja te u raznim mednim pripravcima za istu namjenu. Stoga je i tvrtka Herbapharm proizvela preparate u kojima nudi tinkturu timijana: u sirupu BRONHI-MED za ublažavanje smetnji dišnih organa (u pakiranju od 100 ml) i u sirupu HERBA-TIMI za iskašljavanje (u obiteljskom pakiranju od 200 ml). Značajan je također dodatak Herbapharm MEDU - s dodatkom majčine dušice i propolisa.

HERBAPHARM d.o.o.

Svačićeva 5
21000 Split
Tel. +385 21 25 01 64
Mob. +385 98 35 65 00 / +385 91 89 11 822
www.herbapharm.hr
ap.herbapharm@gmail.com

Najnovije

Najčitanije