Saznajte što je točno detoksikacija

Saznajte što je točno detoksikacija

Saznajte što je točno detoksikacija
  • Objavljeno: Nedjelja, 19.01.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Detoksikacija

Detoksikacija ili čišćenje organizma, proces je eliminiranja otrovnih stanica (toksina) iz ljudskog organizma uzrokovanih nezdravom prehranom i manjkom fizičke aktivnosti. Toksini su štetni organizmi koji se s vremenom skupljaju u našem tijelu, te iskorištavaju naše dobre stanice čime dolazi do oštećenja zdravog tjelesnog tkiva. Naše tijelo već ima svoje mehanizme koje služe čišćenju organizma, tako da dio toksina svakodnevno izlučujemo putem stolice ili urina. Cilj detoksikacije je vraćanje tjelesnih funkcija u optimalno stanje, podizanje energije te poboljšanje cjelokupnog zdravlje organizma.

Toksini u tijelu

Iako tijelo već ima svoje prirodne načine čišćenja organizma, putem detoksikacije ubrzavamo proces čišćenja i omogućujemo tijelu da se u potpunosti oslobodi svih loših tvari koje ga svakodnevno uništavaju, kako bi se zaštitili od bolesti i ojačali naš imunitet. Svijet obiluje toksinima na koje ponekad ne možemo utjecati. Jedan od njih je primjerice onečišćeni zrak kojeg svakodnevno udišemo i koji utječe na naš nesvjesni unos toksina u tijelo.

Na vanjski okoliš ne možemo utjecati, ali možemo utjecati na ono što svjesno unosimo u sebe. Razmislite što sve unosite u sebe i što bi vam od toga moglo štetiti. Primjerice veliki unos šećera, masne hrane, alkohola, kave, pušenje i stres uvelike ugrožavaju naš organizam, svakodnevno ga puneći toksinima. Također, koristit će vam smanjenje upotrebe kemijskih sredstava za čišćenje kućanstva i proizvoda za osobnu njegu kao što su šamponi, dezodoransi i zubne paste te zamjena istih prirodnim alternativama.

Više o detoksikaciji potražite ovdje.

Kada mi je potrebna detoksikacija?

Neki od simptoma koji govore da vam je potrebna detoksikacija su neobjašnjivi umor, tromost, nadražena koža, menstrualni problemi, alergije, nadutost, podočnjaci i vrećice ispod očiju te mentalna konfuzija.

Koje je pravo vrijeme za detoksikaciju?

Upravo ovo! Iza nas je blagdansko razdoblje u kojem se uživalo, ali i pretjeralo u hrani i piću. Teško je bilo odoljeti svim slasnim delicijama koje su se nalazile na stolu, stoga vjerujemo da je većina pokleknula pred istima. Siječanj i veljača idealni su za uklanjanje toksina koje smo nakupili u prosincu. Slijedi razdoblje u kojem trebamo pomoći svome tijelu u čišćenju od toksina te jačanju imuniteta i cjelokupnog zdravlja putem detoksikacije. Stručnjaci preporučuju detoksikaciju 1 do 2 puta godišnje kako bi se tijelo s vremena na vrijeme očistilo od toksina, ojačalo imunitet i oporavilo.

Dugoročna promjena stila života nakon detoksikacije

Nakon što očistite svoje tijelo od toksina i vratite se starom načinu prehrane, bilo bi dobro da nastavite barem jednom tjedno sa smanjenim unosom teške i nezdrave hrane u organizam. Isto tako, očistite i zaštitite jetru uzimajući bilje kao što su maslačak, čičak i mlijeko čička, i pijte puno zelenog čaja. Tekućina je iznimno bitna za očuvanje zdravlja organizma, stoga pijte najmanje dvije litre vode dnevno.

Važan saveznik u stvaranju energije bit će vam i dodatak vitamina C koji osim što pomaže tijelu u otklanjanju toksina, doprinosi normalnom funkcioniranju živčanog i imunološkog sustava. Budući da tijelo ima svoje načine detoksikacije, pospješite čišćenje organizma odlaskom u saunu te eliminirajte toksine i kroz znoj.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije