Kako ojačati nokte?

Kako ojačati nokte?

Kako ojačati nokte?
  • Objavljeno: Subota, 21.06.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nokte čine jako male stanice koje su uglavnom formirane od keratina. One su jako osjetljive i mogu upijati tvari čak i bolje od kože. Iz tog razloga nakon duge kupke postaju mekši.

Važno je da znate da slabi i krhki nokti mogu biti znak zdravstvenih problema, kao što su anemija ili problemi s radom štitnjače. Ako su vaši nokti jako slabi, bilo bi dobro da posjetite liječnika kako biste se uvjerili da ne patite od nekih zdravstvenih stanja.

Ako ne patite od nekih zdravstvenih stanja, moguće je da ste naslijedili slabe nokte. Ako vaši roditelji imaju slabe nokte, velika je vjerojatnost da ćete ih i vi imati. Nokti su osjetljivi na sve vanjske faktore koji mogu uzrokovati njihovo pucanje ili listanje.

Izlaganje vodi

Kada perete ruke ili se kupate, nokti apsorbiraju vodu. Nakon nekog vremena ta voda napusti vaše nokte. Konstantna promjena razine vode u noktima uzrokuje širenje i skupljanje stanica, što može uzrokovati pucanje i listanje.

Izlaganje kemijskim spojevima

Aceton možete smatrati najvećim neprijateljem noktiju. On je jako intenzivan i isušuje nokte. Proizvodi za uklanjanje laka, ali bez acetona, nisu pretjerano bolji jer ćete ih trebate agresivnije nanositi kako biste uklonili lak.

Izlaganje sredstvima za čišćenje

Sredstva za čišćenje trebaju uništiti bakterije, stoga su jako agresivna. Kada su u kontaktu s noktima, mogu učiniti jako puno štete. Stanice noktiju upijaju agresivne kemikalije, postaju slabe i nakon nekog vremena umiru.

Vratite noktima snagu!

Na sreću, vrlo je jednostavno zaštiti nokte od ovih štetnih faktora. Donosimo vam neke savjete stručnjaka.

Nosite zaštitne rukavice kada god koristite neke kemikalije, perete suđa, perete odjeću na ruke, koristite sredstva za čišćenje sanitarija i slično.

Izbjegavajte dezinfekcijske proizvode s alkoholom. Oni jako isušuju kožu i nokte. Ruke perite blagim sapunom.

Nokte možete pustiti da rastu, ali ne previše kako biste smanjili rizik od nakupljanja kemikalija i vode s unutrašnje strane nokta.

Uzimajte suplemente biotina koji jedino dokazano pospješuje zdravlje noktiju. Noktima treba oko 6 mjeseci da iznova izrastu, stoga biotin uzimajte najmanje 6 mjeseci.

Koristite kremu ili ulje za njegu kutikule kako biste spriječili isušivanje kože i nastanak zanoktica. Kutikula smanjuje apsorpciju štetnih tvari i sprječava nakupljanje bakterija. Nemojte uklanjati kutikulu, već ju samo lagano pogurajte uz kožu jer je s razlogom na noktima.

Uzmite pauzu na neko vrijeme i nemojte koristit lak za nokte ni sredstva za uklanjanje laka s noktiju. Jednom mjesečno uzmite pauzu od barem 5 do 7 dana. Ako su vaši nokti i dalje slabi, prestanite koristiti lak za nokte u razdoblju od 3 mjeseca.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije