Otkrivamo kako pomladiti kožu neinvazivnim tretmanima

Otkrivamo kako pomladiti kožu neinvazivnim tretmanima

Otkrivamo kako pomladiti kožu neinvazivnim tretmanima
  • Objavljeno: Nedjelja, 03.05.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Već su vam dosadile svakodnevne rutine njege kože kod koje ne primjećujete nikakav pomak? Sve više i više žena odustaje od svoje rutine i okreću se nekirurškim kozmetičkim tretmanima u nastojanju da smanje vrijeme koje provode pripremajući se svakog jutra.

Bilo da se radi o masnoći koja se uzima iz jednog dijela vašeg tijela i ubrizgava se u drugi, ili filera koja se koriste za oblikovanje i oblikovanje nosa, nekirurški kozmetički tretmani popularniji su nego ikad.

Fileri

Dermalni fileri koriste se za brisanje bora, nadoknadu volumena i popunjavanje usana. Fileri se već neko vrijeme koriste za poboljšanje izgleda jer ne ostavljaju toliko nepovratne posljedice poput botoksa.

Ubrizgavanje filera je brzo, a provodi se tankom iglom te je moguće osjetiti peckanje i minimalnu bol tijekom ubrizgavanja. Nakon tretmana moguće je crvenilo, blaga otečenost ili u rijetkim slučajevima podljev koji se povlači unutar nekoliko dana.

Najpoznatiji su fileri oni koji potiču prirodnu proizvodnju hijaluronske kiseline. Hijaluronska kiselina prirodan je sastojak vaše kože koji se veže s vodom. Kako starite, količina hijaluronske kiseline koju vaše tijelo stvara opada. Što češće odlazite na tretmane, potrebna je manja doza za svaki sljedeći tretman. Učinci filera mogu trajati do 20 mjeseci, ovisno o načinu života i stanju kože pacijenta.

Još jedna vrsta filera su kolagenski fileri koji imaju svrhu poticanja proizvodnje kolagena u koži, a njihovi rezultati mogu trajati i do godinu dana nakon ubrizgavanja. Iako kratko traju, mnogi ih odabiru zbog efekta prirodnijeg izgleda.

Pomlađivanje kože krvnom plazmom

PRP terapija (Platelet Rich Plasma) ili plazma bogata trombocitima podrazumijeva pomlađivanje vlastitim matičnim stanicama. Tretman krvnom plazmom namijenjen je svima onima koji imaju umornu i suhu kožu koja je izgubila elastičnost te onima koji žele usporiti prirodan proces starenja.

Kod ovog tretmana nije potrebna priprema. Liječnik upotrebljava malu količinu vaše krvi te posebnom centrifugom radi ekstrakciju plazme pune faktora rasta i matičnih stanica. Plazma se pomiješa s anestetikom tako da je tretman bezbolan a ubrizgava se s najmanjim iglama u kožu te ne ostaju nikakvi tragovi uboda igala. Ta se plazma, već 10 minuta nakon vađenja krvi, injektira se kroz tanke iglice.

Tretman je bezbolan i brz, a osim malog crvenila na licu koji traje 24 sata nuspojava nema. Potrebna su 3 tretmana u razmacima od mjesec dana. Koristi se najčešće za tretiranje kože lica, vrata, dekoltea i ruku.

Prvi rezultati vidljivi su 30 dana nakon tretmana koji narednih mjeseci postaju sve bolji i izraženiji. Efekt traje do 18 mjeseci ovisno o kvaliteti kože, navikama života, oštećenju kože i mjestu. Nije moguće točno predvidjeti duljinu trajanja rezultata. Savjetuje se napraviti tretman održavanja svakih 18-36 mjeseci kako bi rezultati što dulje trajali i bili bolji.

Microneedling

Mnogi ljudi koriste microneedling kako bi se borili protiv znakova starenja, kao što su gubitak čvrstoće i elastičnosti kože, pojava bora te za neujednačen ten, ožiljke od akni i proširene pore. Neki ga također koriste kako bi pokušali smanjiti proizvodnju ulja koje se naziva sebum ako im je koža masna. Drugi pak koriste ovaj tretman kako bi ublažili izgled strija.

Dva najčešća aparata s kojima se izvodi microneedling su dermaroller i dermapen. Dermaroller izgleda kao mali valjak sa sitnim iglicama fiksne dužine. Za razliku od njega, dužine iglica dermapena mogu se prilagoditi svakom pacijentu. Budući da dermapen probada kožu vertikalno, manje je bolan te se smatra sigurnijim za upotrebu jer se iglice nakon upotrebe bacaju.

Proces terapije traje oko 2 sata. Microneedling terapija, uz pomoć malih iglica na aparatu, stvara blage ozlijede na površinskom sloju kože čime potiče stvaranje kolagena te se proizvodi tkivo bogato kolagenom.

Potrebno je minimalno 4 tretmana u vremenskom okviru od 4 do 6 tjedana za vidljiv učinak. Nakon toga preporučuje se jedan tretman za održavanje učinka svakih 6 ili 12 mjeseci. Tretman obavljaju dermatolozi i plastični kirurzi, no sve češće se žene odlučuju za kućnu primjenu koja može biti opasna.

Nakon tretmana izbjegavajte proizvode koji sadrže alkohol i pilinge dok se koža u potpunosti ne oporavi. Znoj može iritirati kožu pa se nakon tretmana preporučuje izbjegavanje aktivnosti koje ga potiču, poput saune i teretane. S obzirom na to da je koža osjetljivija nakon tretmana, obavezno je nanošenje kreme za sunčanje.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije