Saznajte što je uzrok suhe kože i kako si možete pomoći!

Saznajte što je uzrok suhe kože i kako si možete pomoći!

Saznajte što je uzrok suhe kože i kako si možete pomoći!
  • Objavljeno: Srijeda, 18.01.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Suha koža može izazvati niz neugodnosti kao što su svrbež i crvenilo, a često je i gruba na dodir. Posebno možete uočiti suhoću kože nakon tuširanja, kupanja ili plivanja. Ponekad ju mogu karakterizirati crvenilo, linije i dublje rane koje krvare. U nastavku saznajte koji faktori mogu utjecati na suhoću kože.

Godine

Suhu kožu možete imati u bilo kojoj dobi, ali vjerojatnije je da će se pojaviti nakon 50. godine. To je zato što žlijezde proizvode manje prirodnog ulja. Starije osobe također mogu bolovati od dijabetesa i bolesti bubrega, što može uzrokovati suhu kožu.

Atopijski dermatitis

To je najčešća vrsta ekcema. Suha koža koja svrbi je najvidljiviji simptom, no može se pojaviti i osip sa unutarnje strane koljena, na licu, rukama i stopalima. Takvo stanje je najčešće uzrokovano alergijskim reakcijama koje izazivaju deterdženti, parfemi, pijesak ili dim cigarete.

Posao

Postoji veća vjerojatnost za suhu kožu ako radite s određenim kemijskim i biološkim materijalima, ili u ekstremnim vremenskim uvjetima. Ostali poslovi koji mogu utjecati na kožu uključuju kozmetičku i prehrambenu industriju, zdravstvenu zaštitu, poljoprivredu, čišćenje, slikanje, mehaniku, tisak i gradnju. Za bilo koji od ovih poslova možete koristiti zaštitnu opremu i spriječiti vidljive simptome suhe kože i atopijskog dermatitisa.

Pripremite sok za mladoliku i lijepu kožu!

Voda

Kupanje u kadi ili tuširanje može uzrokovati suhu kožu, pogotovo ako je u pitanju topla voda. Bazeni koji sadrže puno klora dodatno isušuju kožu. Izbjegavajte javna kupališta i tuširajte se kraće i s hladnijom vodom.

Pušenje

Zajedno s ostalim zdravstvenim problemima pušenje također uzrokuje bore i sprječava dotok krvi u epitel. To dovodi do grube i suhe kože.

Sapun

Mnogi popularni sapuni i šamponi uklanjaju prirodno ulje s kože, što svakako ne pogoduje njezinom zdravlju i lijepom izgledu. Raspitajte se o posebnim preparatima na prirodnoj bazi koji ne isušuju kožu.

Vrijeme

Zima isušuje kožu više od drugih godišnjih doba jer je vlažnost zraka mnogo manja. Sustavi grijanja također isušuju zrak. Kako biste izbjegli isušivanje kože, u hladnijem dijelu godine obilno ju mažite masnijim i hidratantnim kremama.

Provjerite koja 4 antioksidanta vaša koža treba!

Što učiniti?

Obratite pozornost na svakodnevne aktivnosti i higijenske i kozmetičke rituale. Ako često imate suhu kožu, obratite pozornost na ono što radite prije nego se to dogodi. Možda ćete morati promijeniti navike ili koristiti svojevrsnu zaštitu.

Hidratizacija

Ulja, losioni i kreme mogu nahraniti i omekšati kožu, te olakšati bol i svrbež. Ako imate jako suhu kožu, koristite proizvode s mliječnom kiselinom ili ureom. Na taj način ćete zadržati vlagu kože. Prije upotrebe, svakako se konzultirajte s liječnikom kako biste izbjegli nove komplikacije.

Lijekovi

Ako je vaša koža jako suha, dermatolog može propisati mast ili kremu na bazi kortikosteroida ili imunomodulatora. Imajte na umu da često korištenje takvih proizvoda može smanjiti njihovo djelovanje.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije